• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić i Tadić: Unapređivati prijateljske odnose

Predsjednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u utorak sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Sulejmanom Tihićem.

 Tihić i Tadić: Unapređivati prijateljske odnose Izvor: MONDO

Predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjednik SDA Sulejman Tihić konstatovali su tokom susreta u Beogradu da bilateralni odnosi BiH i Srbije nisu na nivou na kojem bi trebalo da budu.

"S obzirom na činjenicu da je Srbija prvi susjed BiH zajedno sa Hrvatskom i Crnom Gorom i da su odnosi na dosta niskom nivou tokom susreta sam istakao da je neophodno razvijati odnose sa cijelom BiH s čim se složio predsjednik Tadić", izjavio je Tihić za Federalnu televiziju.

Lider SDA naglasio je da je tokom sastanka bilo riječi o otvorenim pitanjima između BiH i Srbije, odnosno o zaključivanju sporazuma o granicama, imovinsko-pravnim odnosima.

"Predsjednik Tadić je izrazio želju da sa BiH radi na unapređenju prijateljskih odnosa i još jedanput potvrdio stav o cjelovitosti i teritorijalnom integritetu BiH, i rekao da je to ne samo njegov lični stav nego i nacionalni interes Srbije", rekao je Tihić.

On je istakao da je, iako nije na zvaničnoj državnoj poziciji koja je zadužena za spoljnu politiku BiH, ukazao na određena pitanja koja opterećuju odnose između dvije zemlje.

Tihić, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, napomenuo je da su tokom sastanka sagovornici izrazili nezadovoljstvo što su diplomatski odnosi BiH i Srbije na nivou otpravnika poslova u Ambasadi BiH u Beogradu, što traje više od godinu i po dana.

"Iskoristio sam priliku da predsjednika Tadića upoznam o svom viđenju aktuelne situcije u BiH, problemima i uzrocima ovakvog stanja, počev od vremena neusvajanja aprilskog paketa (ustavnih promjena) do lokalnih izbora. Tadić je još jednom podvukao značaj unapređenja naših bilateralnih odnosa istakavši da je nacionalni interes Srbije da BiH ostane cijelovita država u međunarodno priznatim granicama", rekao je Tihić.

On je napomenuo da je na ovaj način želio da poruči da sa zvaničnicima Srbije treba da kontaktiraju ne samo zvaničnici Republike Srpske, nego i predstavnici drugih naroda.

"Želio sam na ovaj način da dam podsticaj tome. Nadam se da će Predsjedništvo BiH uskoro staviti na dnevni red pitanje odnosa sa Srbijom i dati određene instrukcije Savjetu ministara BiH i Ministarstvu inostranih poslova BiH u pravcu rješavanja određenih spornih pitanja", dodao je Tihić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE