• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvještaj Solane i Rena: BiH napreduje, ali...

U novoj strategiji se navodi da bi vlasti u BiH trebale i dalje biti odgovorne za sve odluke vezane za ustavni okvir

 Izvještaj Solane i Rena: BiH napreduje, ali... Izvor: MONDO

Ustavna reforma nije uslov za zatvaranje OHR-a, a EU ne bi trebalo da insistira na donošenju novog ustava, predviđeno je jednim od šest ciljeva nove strategije međunarodne zajednice u BiH, piše "Glas Srpske".

List navodi da je ovim dokumentom, koji je u posjedu "Glasa", predviđeno da vlasti u BiH treba i dalje da budu odgovorne za sve odluke vezane za ustavni okvir.

U ovom dokumentu, koji će visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Havijer Solana i komesar za proširenje EU Oli Ren predati ministrima inostranih poslova 27 država članica EU, ocijenjeno je da je BiH postigla napredak u ispunjenju pet ciljeva i dva uslova, uz potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Najvažnija politička pitanja još treba da se riješe, kao što je osiguranje stabilne političke situacije, rješavanje pitanja vezanih za državnu imovinu i budući pravni status Brčko distrikta. EU treba da insistira na ispunjenju svih uslova", navedeno je u strategiji.

Ren i Solana smatraju da treba imati u vidu da "međunarodna pokretačka sila ostaje prijeko potrebna, jer izgleda da domaće snage nisu spremne za promjenu postojećeg stanja i uticanje na vlasti zemlje, kako bi ove međusobna neslaganja zamijenili postizanjem istinskog konsenzusa u proevropskim reformama".

"Postojeće instrumente EU treba upotrijebiti na potpuno nov način, uz koordinisanu diplomatsku podršku. Nakon odluke o zatvaranju OHR-a, mandat kancelarije specijalnog predstavnika EU (EUSR) treba da bude dopunjen, kako bi odrazio potrebe na terenu", naveli su zvaničnici EU.

U strategiji se navodi da bi nakon odluke Savjeta za implementaciju mira o zatvaranju OHR-a, trebalo da uslijedi povećanje broja osoblja EUSR-a na terenu, za šta bi EU trebalo da bude pripremljena do sredine 2009. godine.

"EU bi trebalo da uzme u obzir povezivanje buduće kancelarije EUSR i šefa Delegacije Evropske komisije, i to u smislu dogovora o `dvostrukoj ulozi`. Kriterijumi i procedure bili bi određeni kasnije, i bili bi zasnovani na dosadašnjim iskustvima", navodi se u strategiji.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE