• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Haos u sektoru bezbjednosti?

"BiH je bezbjednosno možda najugroženija iz drugih razloga, zbog nesređenog stanja u sektoru bezbjednosti i odnosa u toj oblasti"

 Haos u sektoru bezbjednosti? Izvor: MONDO

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Branko Zrno izjavio je da je BiH bezbjednosno možda najugroženija zemlja u regionu zbog nesređenog stanja u sektoru bezbjednosti i odnosa u toj oblasti.

"Ovo što se desilo u Zagrebu (ubistvo Pukanića i Franjića) pobudilo je malo više interesovanja za bezbjednosnu situaciju u BiH u kontekstu dva imena koja se pominju i vezuju za taj teroristički čin. Mi igramo onako kako nam diktira rejon, ali BiH je bezbjednosno možda najugroženija iz drugih razloga, zbog nesređenog stanja u sektoru bezbjednosti i odnosa u toj oblasti", rekao je Zrno za "Glas Srpske".

On je istakao da sve ono što se dešava u BiH posljednjih godina pokazuje da se ne može biti zadovoljan bezbjednosnom situacijom.

"Sad je riječ o jednom konkretnom slučaju, ali imali smo u BiH toliko nerazriješenih slučajeva da je ovo pitanje trebalo davno postaviti", rekao je Zrno i dodao da je potrebno više medijske priče o stanju bezbjednosti u BiH, da bi se pokrenuli instrumenti koji će to stanje mijenjati.

On je istakao da su događanja od srpske "Sablje" do eksplozije u Zagrebu probudila i agencije koje su zadužene za stvaranje bezbjednog okruženja.

"Ne treba čekati, ovo je inicijalna kapisla koja je pukla u Zagrebu, a reflektovala se kod nas, ali stanje je takvo da mi imamo previše inicijalnih kapisli da bismo čekali njihovu eksploziju", naveo je Zrno.

On je rekao da su tačne su konstatacije da se mafija i organizovani kriminal uvezuju, za razliku od država, ali da je poslije ubistva Ive Pukanića u Zagrebu očit dobar primjer međudržavne saradnje u procesu razbijanja kriminalnog miljea u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i šire.

Zrno kaže da bez pojačane prekogranične saradnje obavještajno-bezbjednosnih službi i policija u regionu nema efikasnog otpora organizovanom kriminalu, o čemu stalno govore članovi Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH.

On je istakao da međunarodna zajednica u ovom trenutku nema mandat da stavi pod kontrolu teroriste koji koriste BiH za tranzit i djelovanje, nego ga imaju domaće institucije i bezbjednosne agencije.

"Koliko taj mandat uspješno odrađujemo, drugo je pitanje", rekao je Zrno.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE