• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova strategija medjunarodne zajednice prema BiH

Solana i Ren su ocijenili da je BiH postigla napredak u ispunjenju pet ciljeva i dva uslova

 Nova strategija medjunarodne zajednice prema BiH Izvor: MONDO

Ustavna reforma nije uslov za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR), a Evropska unija takodje ne bi trebalo da insistira na donošenju novog ustava, jedan je od šest ciljeva nove strategije medjunarodne zajednice u BiH koju prenosi "Glas Srpske".

List piše da se u strategiji, koju će visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Havijer Solana i komesar za proširenje Oli Ren predati ministrima inostranih poslova 27 država EU, navodi da bi vlasti u BiH trebalo i dalje da budu odgovorne za sve odluke vezane
za ustavni okvir.

Solana i Ren su ocijenili da je BiH postigla napredak u ispunjenju pet ciljeva i dva uslova, uz potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koje je Savjet za primjenu mira u februaru 2008. godine postavio pred BiH, prije zatvaranja OHR-a.

"Najvažnija politička pitanja bi trebalo tek da se riješe, kao što je osiguranje stabilne političke situacije, rješavanje pitanja vezanih za državnu imovinu i budući pravni status Brčko distrikta.
EU treba da insistira na ispunjenju svih uslova", ističe se u strategiji.

Prema Renu i Solani, osim uslova i ciljeva potrebnih za zatvaranje OHR-a, trebalo bi imati u vidu da "medjunarodna pokretačka sila ostaje preko potrebna, jer izgleda da domaće snage nisu spremne za promjenu postojećeg stanja i uticanje na vlasti zemlje kako bi ove
medjusobna neslaganja zamenili postizanjem istinskog konsenzusa u proevropskim reformama".

Osim toga, navodi se, ako se za primer uzmu oktobarski opštinski izbori, i ako će OHR biti prisutan, tada će visoki predstavnik i njegova uloga biti centralna tema opštih izbora 2010. godine.

"To će se negativno odraziti na reforme, članstvo u EU, i efikasnost domaćih vlasti", navodi se u strategiji.

Najavljeno je da će Solana i Ren od 27 ambasadora EU zatražiti i novi pristup Evropske unije u BiH "jer je potrebna korenita promena, bazirana na brižljivo usmjerenom i značajnom indirektnom uticaju".

"Postojeće instrumente EU trebalo bi upotrebiti na potpuno nov način, uz koordinisanu diplomatsku podršku. Nakon odluke o zatvaranju OHR-a, mandat kancelarije Specijalnog predstavnika EU (EUSR) trebalo bi da bude dopunjen, kako bi odrazio potrebe na
terenu", naveli su zvaničnici EU.

Dodali su da bi EU trebalo da bude prepremljena za povećanje osoblja EUSR-a na terenu do sredine 2009. godine. "EU bi trebalo da uzme u obzir povezivanje buduće kancelarije EUSR-a i šefa Delegacije Evropske komisije, i to u smislu dogovora o 'dvostrukoj ulozi'.

Kriterijumi i procedure bi bile odredjene kasnije i bile bi zasnovane na dosadašnjim iskustvima. U ojačanoj kancelariji potrebno je povećati broj pomoćnog osoblja", navodi su u strategiji. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE