• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ubrzan proces eksproprijacije

Narodna skupština RS usvojila je Zakon o izmjenama Zakona o eksproprijaciji, kojim će cijeli postupak eksproprijacije biti znatno ubrzan.

 Ubrzan proces eksproprijacije Izvor: MONDO

Izmijenjeni zakon, praktično, omogućava da ne budu čekane sudske presude da bi bili započeli radovi na zemljištu koje je predmet eksproprijacije.

Ukoliko sud u postupku utvrdi da je trebalo da bude isplaćena veća naknada za zemlište koje je bilo predmet eksproprijacije sporni dio će biti isplaćen poslije sudske odluke.

Džerard Selman, ministar pravde RS, kazao je da Vlada RS ima ovlašćenje da u slučajevima kada se radi o izgradnji objekata infrastrukture, na zahtjev korisnika eksproprijacije, riješi da mu se eksproprisana nepokretnost preda u posjed i prije konačnosti rješenja o eksproprijaciji, ako utvrdi da je to neophodno zbog hitnosti slučaja ili da bi bila spriječena znatnija šteta.

On dodaje da se ovim ubrzava postupak eksproprijacije i omogućava korisniku eksproprijacije da ranije stupi na posjed eksproprisanih nepokretnosti i započne izgradnju objekta od opšteg interesa.

Nadređeni prvostepeni organ ne može eksproprisanu nepokretnost predati u posjed korisniku eksproprijacije ukoliko se na tom zemljištvu nalazi stambeni ili poslovni objekat, prije nego što u prisustvu ranijeg vlasnika obezbijedi dokaze o vrijednosti ovih objekata.

Selman je rekao da je zakon takav da nema bojazni da vlasnicima ekspropijatisanog zemljišta neće biti isplaćena odgovarajuća naknada, bilo zamjenom nekretnina, bilo novčanom naknadom.

Ognjen Tadić, poslanik SDS-a, uputio je brojne primjedbe na ovaj zakonski akt, ističući da će sadašnjim rješenjem, koje omogućava ulazak u posjed prije pravosnažne presude, biti oštećeni vlasnici imovine, a čitav proces mogao bi se zakomplikovati ustavnim sporovima zbog ugrožavanja i ograničavanja prava raspolaganja privatnom imovinom.

Narodna skupština RS, po hitnom postupku, usvojila je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru nepokretnosti, prema kojem je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove dobila novu poziciju, koja je u velikoj mjeri uslovljena kompletnim odnosima u oblasti zemljišno-knjižne administracije.

Aleksandar Džombić, ministar finansija RS, govoreći o rebalansu budžeta RS izjavio je da je rebalansom za ovu godinu budžetski okvir povećan za 75 miliona KM ili za pet odsto u odnosu na ovogodišnji budžet, koji je usvojen u decembru prošle godine.
Usporen sporazum sa ČEZ-om

Slobodan Puhalac, ministar privrede, energetike i razvoja RS, potvrdio je da je zbog spora sa malim akcionarima usporen sporazum sa češkim ČEZ-om i najavio da bi se informacija o realizaciji ovog sporazuma mogla naći pred poslanicima do kraja godine.

U okviru prve tačke dnevnog reda zasjedanja Narodne skupštine RS, "Aktuelni čas", poslanik SDS-a Dušan Stojičić postavio je pitanje o problemima u vezi sa stečajem i prodajom teslićkog preduzeća "Borje", na šta je Puhalac potvrdio da je potencijalni kupac iz Rusije odustao i da se traže novi ponuđači.
Zakon o oduzimanju imovine mora biti povučen

Miroslav Lajčak, visoki predstavnik u BiH, ocijenio je da predloženi Nacrt zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ima iste proceduralne i suštinske nedostatke kao i zakon koji je visoki predstavnik poništio 2000. godine, zbog čega bi trebalo da bude uklonjen sa dnevnog reda sjednice Narodne skupštine RS.

"Zakon bi trebalo da bude uklonjen sa dnevnog reda sve dok ne bude u skladu sa standardima utvrđenim u Kominikeu Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIC) 2000. godine. Nacrt se ne pridržava osnovnih preduslova za donošenje zakona o restituciji, koje je uspostavio PIC nakon poništenja sličnog zakona u RS, od strane visokog predstavnika", ocijenio je Lajčak. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE