• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Alkatraz" u Foči

KPZ Foča gradi Posebno odjeljenje iz kojeg je bjekstvo nemoguće za smještaj najokorelijih osuđenika!

 „Alkatraz" u Foči Izvor: MONDO

KPZ Foča gradi Posebno odjeljenje iz kojeg je bjekstvo nemoguće za smještaj najokorelijih osuđenika! Ta robijašnica u krugu KPZ-a, u koju će biti uloženo najmanje 2.500.000 KM, biće pokrivena najsavremenijom opremom za obezbjeđenje!

Siniša Golijanin, direktor KPZ-a, tvrdi za "Press RS" da će mjere obezbjeđenja biti takve da nikome neće ni pasti na pamet da pokuša bjekstvo.

"Za razliku od običnog zatvora, u ovom odeljenju neće biti zajedničkog boravka zatvorenika, već će oni imati zasebne ćelije. Svih 38 ćelija biće pokriveno najsavremenijim video nadzorom i senzorima pokreta tako da će biti registrovan svaki korak zatvorenika. Zbog svega što smo ugradili i što ćemo tek da ugradimo, bjekstvo će biti samo teorija, koju će u praksi biti jako teško izvesti. Posjete će biti veoma rijetke, a slobodnih vikenda i „ljubavnih posjeta" neće biti uopšte! Praktično, osuđenici neće imati pravo ni na jednu pogodnost koju bi, inače, imali da su u običnom zatvoru", tvrdi Golijanin.

On dodaje da će posebno odeljenje biti potpuno izolovano i strogo je zabranjen pristup osuđenicima iz starog dijela zatvora.

"Sve je to dio mjera prevaspitavanja, koje će biti isključivo privremene, kako bi najopasniji i najokoreliji robijaši vidjeli šta ih čeka ako budu pravili probleme", kaže Golijanin.

Promjenu namjene nekadašnje zatvorske fabrike za izradu namještaja u „Alkatraz" pokrenulo je Ministarstvo pravde, za koje je ulaganje 2.500.000 KM manji problem u poređenju s problemima zbog bežanije i pobuna zatvorenika, kao i zbog smještaja najozloglašenijih osuđenika.

„Alkatraz" je ukupne površine 3.000 kvadrata. Zatvorenici će moći da se kreću samo po kratkom i uskom lavirintu od šetališta, ali će imati pravo i na psihologa, teretanu i verske obrede. U tu svrhu grade se tri male i uske prostorije od po nekoliko kvadrata, smještene jedna do druge i predviđene su za pravoslavce, muslimane i katolike.

Inače, fočanski KPZ je „multietničan" i tu već, uz 20 osuđenika za ratne zločine, kaznu izdržavaju i drugi prestupnici, među kojima je najviše Srba, ali ima i Bošnjaka, Hrvata, pa čak i po jedan Slovenac i Italijan.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE