• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otac Mafalanija povezan s terorizmom u BiH?

Otac Amira Mafalanija je naturalizovani državljanin BiH, porijeklom iz Sirije, doktor Mejad Mefalani, trenutno nastanjen u Visokom, piše "Fokus"

 Otac Mafalanija povezan s terorizmom u BiH? Izvor: MONDO

Hapšenje Amira Mafalanija u Zagrebu, jednog od glavnih osumnjičenih za pripremu i izvodjenje atentata na Ivu Pukanića i Niku Franjića pažnju javnosti je usmjerilo na nedovršenu priču o nezakonitoj dodjeli rješenja o državljanstvu BiH, piše banjalučki "Fokus".

Kako tvrdi "Fokus", otac Amira Mafalanija je naturalizovani državljanin BiH, porijeklom iz Sirije, doktor Mejad Mefalani, trenutno nastanjen u Visokom kod Sarajeva, čije ime se pre nekoliko godina našlo na tajnom spisku sumnjivih lica iz afroazijskih zemalja, koji se mogu dovesti u vezu s medjunarodnim terorizmom, a koji su upisani u matične knjige državljana BiH.

Spisak, prema pisanju banjalučkog lista, sačinili su obavještajci NATO i ponudili ga vlastima BiH na upotrebu u procesu revizije odluka o naturalizaciji.

Na tom spisku dr Mafalani je pod rednim brojem 15 i u knjigu državljana BiH upisan je u sarajevskoj opštini Centar na osnovu odluke odjeljenja u Centru javne bezbednosti Sarajevo.

Otac Amira Mafalanija od 1995. godine živi u Visokom.

Pozivajući se na neimenovane obaveštajne izvore, "Fokus" tvrdi da je Mafalani u BiH stigao kao sirijski obavještajac i to preko poznatog radikalnog islamiste Abu Nidala, koji je, navodno, bio saradnik bivših jugoslovenskih obaveštajnih službi.

Devedestih godina prošlog vijeka, prema pisanju ovog lista, Mafalani je bio oficir za vezu sirijske i iranske obaveštajne službe, a u njegovoj nadležnosti je bila koordinacija zajedničkih aktivnosti medju radikalnim teroristima, pristiglim na Balkan.

Mafalani je jedan od 108 Sirijaca, koji su, po mišljenju NATO obavještajaca, do državljanstva BiH došli na nezakonit način.

Na toj listi nalazi se i 87 Egipćana, 75 Alžiraca, 27 Iračana, 80 Jordanaca, 49 Tunišana , 43 Turaka i 76 Sudanaca.

Na spisku, u koji "Fokus" imao uvid, nalazi se i neformalni vodja mudzahedinske zajednice u BiH Imad al-Husein, poznatiji kao Abu Hamza, kome je odluku o prijemu u državljanstvo BiH potpisala tadašnji šef nadležnog odeljenja u Centru službi bezbednosti Sarajevo Mirsada Žutić - Beganović.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE