• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dokumentovali 132 metode mučenja

Tužbe srpskih logoraša protiv FBiH do sada su obrađene za 286, od 536 logora u kojima je tokom rata bilo zatočeno više od 50 hiljada Srba.

 Dokumentovali 132 metode mučenja Izvor: MONDO

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić izjavio je Srni da se u saradnji sa Advokatskom komorom Srpske pripremaju pojedinačne tužbe za svaki od logora u FBiH na ime najtežih slučajeva.

Potpredsjednik Saveza logoraša Milan Miletić kaže da su tužbe za 30 logora na prostoru Posavine završene i ocjenjuje da su prikupljeni svi potrebni dokazi o stravičnim zločinima koje su pripadnici hrvatske i muslimanske vojske počinili nad Srbima u proteklom ratu.

"Za 60 dana u logoru HVO-a u selu Novi grad kod Odžaka nad srpskim zatočenicima primjenjene su 132 metode mučenja, od sistemskog silovanja, seksualnog zlostavljanja, paljenja i odsijecanja tijela, do vješanja i za sve to imamo materijalne dokaze i na sreću žive svjedoke", rekao je Mioletić Srni.

Dogovor između Saveza logoraša i Advokatske komore RS za podnošenje tužbi nadležnim sudovima u FBiH za lica koja su bila zatočena u logorima potpisan je 10.maja ove godine.

Predsjednik Advokatske komore Jovan Čizmović izjavio je Srni da se ovaj dogovor u cjelosti operacionalizuje.

"Sve se odvija u zavisnosti od potrebe posla, za svaki pojedini predmet sa licem koje je bilo protivpravno lišeno slobode tokom rata na području FBiH obavi se razgovor, obezbijedi potrebna dokumentacija i to se sve obradi uz podnošenje tužbe nadležnom sudu", rekao je Čizmović Srni.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE