• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kardinal Puljić: Odrediti ko je ko!

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić rekao je da ne može da razumije da u BiH nakon 1991. godine još nema popisa stanovništva.

 Kardinal Puljić: Odrediti ko je ko! Izvor: MONDO

"Ne mogu da razumijem zašto se ljudi boje identiteta u tom popisu. Zašto se bojimo imena i prezimena? To ne mogu razumjeti. Identitet je sastavni dio svakog građanina bilo da je riječ o nacionalnom, vjerskom ili kulturnom identitetu" - istakao je Puljić na konferenciji za novinare povodom zasjedanja Biskupske konferencije BiH.

Prema njegovim riječima, "treba jasno da se odredi ko je ko i gdje je ko, da se zna stvarnost".

Govoreći o vraćanju imovine vjerskim zajednicama u BiH, Puljić je upozorio da novi zakoni koji se donose ne bi smjeli da donesu novu nepravdu.

"Već je načinjena nepravda da oni koji imaju stanarsko pravo imaju veće pravo od prava vlasnika" - rekao je Puljić i dodao da vjerske zajednice dok bude donesen zakon o restituciji neće moći prepoznati svoju imovinu.

Na biskupskoj konferenciji, održanoj od 3. do 5. novembra, biskupi su sa žaljenjem konstatovali da još nije donesen zakon o restituciji kojim bi bila ispravljena nepravda nanesena oduzimanjem imovine i apelovali na sve odgovorne da oduzeta crkvena imovina do donošenja ovog zakona bude zaštićena od otuđenja, devastacije i uništenja.

Govoreći o proteklim izborima, Puljić je naveo da Izborni zakon BiH nije pravedan i da je veoma manjkav, jer ne mogu da glasaju svi državljani BiH.

"Morao sam na dan izbora da putujem u Rim i od Izborne komisije BiH zatražio sam uputstvo kako da glasam. Oni su mi odgovorili da nema načina da glasam" - pojasnio je Puljić i dodao da je BiH potreban takav izborni zakon da svakom građaninu omogući da da svoj doprinos demokratiji.

Kada je riječ o održanim lokalnim izborima u BiH, biskupi su ponovo ukazali na, kako su naveli, neophodnost ispravljanja nepravde i potrebu pravednog unutrašnjeg uređenja BiH kao države ravnopravnih naroda i građana, bez čega čak i slobodni izbori mogu postati način nastavka etničkog čišćenja, umjesto da budu istinski izraz demokratije i pravednog mira.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE