• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Učvrstiti veze sa Srbijom

Dodik je naveo da su prepreke specijalnim vezama RS i Srbije zakonodavno-pravni okvir i inertnost administracije...

 Dodik: Učvrstiti veze sa Srbijom Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će u petak, 7. novembra, na sastanku u Beogradu Savjeta koji se bavi provođenjem Sporazuma o specijalnim vezama RS i Srbije sigurno biti otklonjene neke od prepreka koje stoje na putu realizacije tog sporazuma.

"Najčešće prepreke su zakonodavno-pravni okvir i inertnost administracije i na jednoj i na drugoj strani, ali politička volja postoji da se to riješi" - rekao je Dodik novinarima u Beogradu, nakon obraćanja učesnicima Ekonomskog samita Srbije.

On je istakao da je Srbija danas najveći strani investitor u RS i dodao da se zajednički radi na projektima vezanim za infrastrukturu, kao što su izgradnja mostova i škola.

"Naravno da uvijek može više, ali mislim da sa ovim što imamo danas u pogledu saradnje možemo biti zadovoljni. Važno je da se usmjerimo na to da izjednačimo uslove za poslovanje i u RS i u Srbiji", rekao je Dodik.

On je ponovio da bi RS voljela da Federacija BiH sa Srbijom potpiše Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, navodeći da će podržati svaki napor u tom pravcu.

Premijer Dodik rekao je da bi RS željela da potpiše taj sporazum sa Hrvatskom i Crnom Gorom, jer je svaka dodatna saradnja u regionu dobrodošla.

"Ali mislim da će to teško ići, a ja bih volio da bude brže", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je vrijeme da međunarodna zajednica prepusti BiH ljudima koji žive u ovoj zemlji, jer je neprihvatljivo da o evropskom putu BiH odlučuju stranci.

"Nema alternative EU i uvjeren sam da ćemo tim putem ići", rekao je Dodik u Beogradu obraćajući se, kao specijalni gost, na ručku za učesnike Ekonomskog foruma Srbije.

Pozivajući investitore da ulažu u BiH i RS, Dodik je rekao da je BiH danas jedna od najbezbjednijih zemalja, između ostalog, i zbog značajnog prisustva NATO-a, naglasivši da Srpska ima velike mogućnosti i potencijale, posebno u oblasti energetike, šumarstva, turizma.

"U BiH žive tri naroda koja još o nekim političkim pitanjima nemaju konsenzus, a da li ćemo ga uskoro imati ne mogu sada da tvrdim", rekao je Dodik.

Premijer RS je rekao da su ga zvanične institucije u RS i BiH ranije obavještavale da postoje određene grupe koje žele njegovu fizičku eliminaciju, te dodao da se on osjeća bezbjedno, ali da je oprezniji nego ranije.

Komentarišući medijske izvještaje da je i on bio jedna od meta ubica vlasnika hrvatskog lista "Nacional" Ive Pukanića, Dodik je rekao da je dobijao obavještenja da postoje takve grupe koje žele da ga ubiju i da su imale različite motive, od kojih su neki bili politički.

"Uglavnom, nisam bio neozbiljan da se ne zaštitim ili da dovoljno ne povedem računa o tome, ali se nisam bavio ljudima koji bi to eventualno mogli da urade", rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je naveo da time treba da se bave nadležni organi, te dodao da ne zna ništa više od onog što su ti organi saopštili.

"Osjećam se bezbjedno, bez ikakvih strahova, ali ono što je jasno - oprezniji sam nego ranije" rekao je Dodik.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE