• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbijen Karadžićev zahtjev

Karadžić je krajem oktobra to zatražio zato što je Tužilaštvo prekoračilo dozvoljen broj riječi kada je podnosilo predlog izmijenjene optužnice...

 Odbijen Karadžićev zahtjev Izvor: MONDO

Haški tribunal odbio je u srijedu zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića da iz proceduralnih razloga odbije predlog izmijenjene optužnice koji je protiv njega podnijelo Tužilaštvo.

Karadžić je krajem oktobra to zatražio zato što je Tužilaštvo prekoračilo dozvoljen broj riječi kada je podnosilo predlog izmijenjene optužnice, a da za to nije tražilo, ni imalo prethodno odobrenje sudija, neophodno po pravilima Tribunala.

Odbacujući Karadžićev zahtjev, sudsko vijeće je ocijenilo da prekoračenje broja riječi u zahtjevu nije prouzrokovalo nikakvu štetu za odbranu.

Potvrdjujući da Tužilaštvo nije unaprijed tražilo dozvolu za veći broj riječi, sudije su, medjutim, naznačilo da je u praksi Tribunala već bilo slučajeva da se ta dozvola odobri naknadno.

Tužilaštvo je krajem septembra podnijelo sudskom vijeću predlog izmijenjene optužnice protiv Karadžića, kome važeća optužnica na teret stavlja genocid u Srebrenici i širom BiH, te druge zločine nad nesrbima tokom rata 1992-95. Karadžiću teče rok za ulaganje prigovora na taj predlog.

Predlogom izmijenjene optužnice, Karadžiću se na teret stavljaju genocid nad nesrbima u Srebrenici i još 11 opština u BiH, te progon, istrebljenje, ubistva i drugi zločini nad Muslimanima i Hrvatima 1992-95. Da bi stupila na snagu, izmijenjenu optužnicu mora potvrditi sudsko vijeće.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE