• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ne dirati u osnovnu strukturu BiH"

Djela i riječi, kojima se nastoji dovesti u pitanje osnovna struktura BiH, moraju da prestanu, istakli Kušner, Solana i Ren.

 "Ne dirati u osnovnu strukturu BiH" Izvor: MONDO


Visoki evropski zvaničnici izrazili su zabrinutost  "zbog političke klime koju održavaju zvaničnici BiH na svim nivoima", istakavši da je "potpirivanje straha i podjela umjesto udruživanja suprotno evropskom projektu BiH, kao i osporavanje reformi tokom proteklih godina", te da idući ovim putem rizikuju da se udalje od EU.

Francuski ministar spoljnih i evropskih poslova Bernar Kušner, specijalni predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost EU Havijer Solana i evropski komesar za proširenje Oli Ren podsjećaju u pismu upućenom zvaničnicima u BiH na osjećaj odgovornosti prema građanima, čije težnje o pridruživanju Uniji, kako navode, ne mogu a da ne priznaju.

"Moraju prestati djela i riječi kojima se nastoji dovesti u pitanje osnovna struktura države onakva kakva je definisana Dejtonsko-pariskim sporazumom, upereni protiv suverenosti i teritorijalnog integriteta BiH ili opstanka Republike Srpske", navedeno je u pismu upućenom članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH i entitetskim premijerima.

Visoki evropski zvaničnici ocijenili su da je BiH u proteklih trinaest godina uz podršku Unije provela reforme od suštinskog značaja za njenu stabilnost i prosperitet.

"Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u junu prošli ste značajnu etapu čime je potvrđen poziv BiH da se pridruži EU", navedeno je u pismu.

U pismu se dodaje da je EU spremna da podrži države koje joj se žele pridružiti, ali da od njih očekuje da zauzvrat pokažu potpuno prihvatanje vrijednosti od kojih je sastavljena.

"Pripadnost EU je zasnovana na sposobnosti prevazilaženja tragedija istorije, odricanja od svih oblika diskriminacije i podjeli elemenata suvereniteta s ciljem doprinosa opštem dobru", ističe se u pismu.

Kušner, Solana i Ren naglašavaju da su vlasti BiH mnogo puta do sada izrazile privrženost evropskoj perspektivi i napominju da je približavanje EU značajna etapa u razvoju budućnosti BiH.

"U trenutku kada se čitav region mobilizuje da bi se pridružio EU vrijeme je da već sada konkretnim akcijama pokažete volju za evropsko približavanje BiH i dokažete da ste sposobni za dijalog i kompromis, koji su temelji evropske izgradnje", zaključuje se u pismu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE