• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak o izvještaju Evropske komisije

Lajčak ocijenio da Izvještaj EK veoma precizno identifikuje oblasti u kojima je BiH postigla napredak, ali i one gdje napretka nije bilo.

 Lajčak o izvještaju Evropske komisije Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Miroslav Lajčak ocijenio je u srijedu naveče da Izvještaj Evropske komisije veoma precizno identifikuje oblasti u kojima je BiH postigla napredak, ali i one gdje napretka nije bilo.

"Iako smo očekivali da će nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju političari sasvim pristupiti procesu evropskih integracija, to se nije desilo", naveo je Lajčak u saopštenju.

On je dodao da se prisutna nacionalistička i zapaljiva retorika negativno odrazila na cijelu državu i da je usporila reforme.

"Svima nam je poznato da nema nikakvog vidljivog napretka u borbi protiv korupcije. BiH ne funkcioniše kao jedinstven ekonomski prostor. Borba protiv organizovanog kriminala takodje mora biti prioritet", navodi se u saopštenju Lajčaka.

On je dodao da se "treba pozabaviti" i pitanjem reforme ustava BiH.

Lajčak je podsjetio da će ministri spoljnih poslova i obrane EU, u ponedjeljak raspravljati o situaciji u Bosni i Hercegovini i da će "sigurno uzeti u obzir i ovaj izvještaj".

On je istakao i da političari u BiH moraju usmjeriti pažnju na obaveze iz evropskog partnerstva.

Šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Korkulas kazao je danas u Sarajevu da Izvještaj EK o napretku u BiH nije "pozitivan koliko bi bilo poželjno".

On je kazao da je u prvoj polovini godine ostvaren značajan napredak u pogledu ispunjavanja ciljeva za napredovanje prema EU, što je omogućilo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i početak razgovora o liberalizaciji viznog režima.

"Medjutim, ovaj pozitivan moment je vrlo brzo kompromitovan negativnim političkim okruženjem, obilježenim nedostatkom konsenzusa i zapaljivom političkom retorikom", rekao je Korkulas.

U Izvještaju o napretku se izmedju ostalog ocjenjuje da je korupcija i dalje rasprostranjena i da predstavlja ozbiljan problem u BiH, a da državna strategija u toj oblasti nije propisno sprovedena.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE