• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović dijelio činove mudžahedinima

Vrhovni komandant nekadašnje Armije BiH Alija Izetbegović nije razdvajao dobrovoljce iz islamskih zemalja od domaćih vojnika i oficira.

 Izetbegović dijelio činove mudžahedinima Izvor: MONDO

Vrhovni komandant nekadašnje Armije BiH Alija Izetbegović nije razdvajao dobrovoljce iz islamskih zemalja od domaćih vojnika i oficira, što se može zaključiti iz odluke da se Alžircu Abudlkadiru Mokhtariju, poznatijem kao Abu Mali, dodijeli čin kapetana prve klase Armije BiH, piše banjalučki "Fokus".

List navodi da je u posjedu odluke od 5. avgusta 1994. godine, koju je potpisao Izetbegović i kojom se, osim Abu Malija, unapređuju još neki pripadnici odreda El mudžahedin.

"Čin kapetana tom odlukom dobio je Abu Ejmen, pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove u odredu El Mudžahedin, zatim Abul Haris, pomoćnik komandanta za moral, IPD i vjerska pitanja u pomenutom odredu, kao i Fadil al Hamdani, pomoćnik komandanta za logistiku", precizira "Fokus".

Prema navodima ovog lista, izvori bliski obavještajnim krugovima skrenuli su pažnju na činjenicu da su u ovoj odluci pogrešno navedena imena unaprijeđenih, kao i njihova zaduženja u odredu El mudžahedin.

"Naime, Abu Mali je samo formalno obavljao dužnost komandanta odreda, jer je stvarni komandant bio Abu Haris al Libij, dok je glavni duhovni vođa odreda bio Egipćanin Anvar Šaban, koji je kasnije ubijen kod Žepča", tvrdi "Fokusov" izvor.

Izvori banjalučkog dnevnika ističu da je Izetbegović promovisao u čin kapetana prve klase nekog pod lažnim imenom.

"Abu Mali je zapravo Alžirac Abdelkadir Mokhtari, koji je u BiH živio i kao Halid Ibn Abdulah, kasnije Halid Ćatić. Riječ je o jednom od najtraženijih terorista današnjice, koga su američki istražni organi nazvali `mladi Osama`", ističe "Fokus".

List dodaje da su upravo "Amerikanci odlučno zatražili od Izetbegovića da tzv. mladom Osami uskrati gostoprimstvo, pa je on, navodno, otišao iz BiH tokom 1999. godine".

"Fokus" prenosi da je prema tvrdnjama Bi-Bi-Sija Abu Mali svraćao u BiH sve do jeseni 2001. godine, a da se njegovo ime nalazi i na spisku lica za koja su obavještajci NATO-a prije nekoliko godina utvrdili da su do državljanstva BiH došli na nezakonit način.

Banjalučki dnevnik navodi da je ratni komandant Armije BiH Rasim Delić omogućio svojim potpisom na odluci iz avgusta 1993. godine pripajanje odreda El mudžahedin Trećem korpusu Armije BiH i da dokumenti iz ratnog perioda dokazuju suprotno od onoga što je Delićeva odbrana pokušala da dokaže u Hagu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE