• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žuje: Francuska spremna da pomogne Srbiji

"Srbija 'može' da računa na podršku Francuske!"

 Žuje: Francuska spremna da pomogne Srbiji Izvor: MONDO

Državni sekretar Francuske za evropske poslove Žan-Pjer Žuje izjavio je da bi Srbija, kada ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom, "mogla da računa" na punu podršku Francuske u brzom dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU.

Žuje je u intervjuu za Večernje novosti istakao i da Francuska računa na podršku Srbije za raspoređivanje snaga Euleksa na Kosovu, što je, kako je naveo, i u interesu Srbije zbog zaštite Srba na Kosovu.

"Na tu podršku računamo nezavisno od stava Srbije prema nezavisnosti Kosova koji u potpunosti razumijemo", rekao je Žuje.

Žuje je rekao i da je Francuska, tokom predsjedavanja EU, spremna da olakša Srbiji "sve što može", a naročito ono što se odnosi na režim viza i da učini da u "sljedećih nekoliko mjeseci, možda godinu dana", dođe do potpunog ukidanja viza građanima Srbije za putovanja u zemlje EU.

"Francusko predsjedništvo, uopšte, nastavlja da insistira kod svojih evropskih partnera da Srbiji treba dati jasne signale, čim srpske vlasti ispune svoj angažman prema Haškom tribunalu", rekao je Žuje.

Upitan kada bi Srbija najprije mogla da postane kandidat za članstvo u EU, Žuje je odgovorio da sve zavisi od izvještaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, saradnje Srbije sa Tribunalom i "opipljivih znakova" u vezi sa hapšenjem preostalih optuženih za ratne zločine.

"Bilo bi odlično ako bi se to dogodilo tokom francuskog predsjedavanja EU. Iskreno, sumnjam. Ali, zašto da ne? Možda bude dobrih vijesti, kao lijep božićni poklon", rekao je Žuje.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE