• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milioni na računima bošnjačkih lidera

"Zelene novčanice" na tajnim računima "slagali" Silajdžić, Izetbegović, Čengić...!?

 Milioni na računima bošnjačkih lidera Izvor: MONDO

Veliki dio donacija islamskih zemalja, u iznosima od više stotina miliona dolara, koje su stizale na tajne račune BiH u Erste banci u Beču, završile su poslije rata na privatnim računima pojedinih bivših i sadašnjih bošnjačkih funkcionera, utvrđeno je Interpolovom istragom koja je provedena devedesetih godina.

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Domagoj Margetić potvrdio je za beogradske "Večernje novosti" da je ovom istragom utvrđeno da je novac završio na računima sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, bivšeg predsjednika BiH Alije Izetbegovića i visokih funkcionera SDA Bakira Izetbegovića, Hasana Čengića i Senada Šahimpašića Šaje.

Prema njegovim riječima, rezultati Interpolove istrage pokazali su da je 6. septembra 1996. godine na ovim računima bilo više od 50 miliona dolara koje su nedugo zatim podigli Silajdžić, Bakir Izetbegović i Čengić i prebacili ih na druge tajne račune.

"Od tada se milionima `zelenih novčanica` gubi svaki trag. Ubrzo poslije toga završava se istraga Interpola, na zahtjev njemačke službe bezbjednosti DD", kaže Margetić.

On navodi da je, istražujući malverzacije u vezi sa stranim donacijama za BiH, Interpol došao i do dokaza, koji sada posjeduje i Ekspertski tim, da je 1993. godine Rasim Delić, general Armije BiH osuđen nedavno na tri godine zbog ratnih zločina, od Hasana Čengića dobio na ruke 800.000 maraka, kao i da je potpisao preuzimanje novca koji je bio namijenjen ozloglašenom odredu "El mudžahid".

"U okviru velike istrage o ratnom vrhu BiH, Interpol je utvrdio da je BiH za vrijeme rata imala paralelne vlade i međunarodnu infrastrukturu koju je uspostavio Alija Izetbegović", tvrdi Margetić.

On je dodao da je BiH za vrijeme rata "imala zvaničnu, evropsku vladu, koju je pokazivala međunarodnoj zajednici, dok je sa druge strane, paralelna Vlada BiH obavljala prljave poslove".

Ipterpol u svojim dokumentima navodi Senada Šahimpašića Šaju, ratnog logističara Armije BiH, kao glavnog čovjeka paralelne vlade BiH i naziva ga ministrom za naoružanje.

Margetić je najavio da će Ekspertski tim u narednom periodu iznijeti ove dokaze pred javnost u BiH i pravosudne institucije da bi se saznalo koga su finansirali politički lideri iz ratnog perioda BiH novcem dobijenim od islamskih zemalja i učijim je džepovima završio veliki dio tih para.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE