• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američka ambasada na nišanu islamista!

Pravo je čudo kako je taj pokušaj napada na vrijeme otkriven i zaustavljen, a to je iznenadilo i same Amerikance

 Američka ambasada na nišanu islamista! Izvor: MONDO

Radikalni islamisti u BiH, u saradnji sa iranskom vojno-obavještajnom službom "Vevak" planirali u martu ove godine teroristički napad na američku ambasadu u Sarajevu, ali su osujećeni brzom i efikasnom akcijom službi bezbjednosti BiH, saznaje Press RS iz izvora bliskih jednoj zapadnoj obavještajnoj služnbi.

Izvor Pressa RS tvrdi da su islamisti planirali da u vodovodne cijevi zgrade ambasade SAD u Sarajevu ubrizgaju cijanid i da je akcija bila već počela da se sprovodi. Ove aktivnosti su, međutim, bile "snimljene" od više stranih obavještajaca koji su "natjerali" Ministarstvo bezbjednosti BiH da reaguje i presiječe akciju u samom korijenu.

Sagovornik Pressa RS tvrdi da je to jedina korisna stvar koju je Ministarstvo bezbjednosti u nekoliko posljednjih godina napravilo u saradnji sa drugim službama i dodaje da su, zbog toga, snage bezbjednosti iz BiH pohvaljene u međunarodnim obavještajnim krugovima.

“Pravo je čudo kako je taj pokušaj napada na vrijeme otkriven i zaustavljen, a to je iznenadilo i same Amerikance jer oni uopšte nisu ubijeđeni u opredjeljenost bošnjačkih vlasti u BiH da se bore protiv terorizma. S obzirom na to da su znali da su teroristi otkriveni zahvaljujući stranim službama, Amerikanci su ostali u uvjerenju da službe bezbjednosti BiH ili "spavaju", ili rade za neke islamske zemlje.

Zato su počeli da insistiraju na promjenama u OSA-i i SIPA-i, a u posljednjih mjesec dana je na tapet došao ministar bezbjednosti Tarik Sadović, na čijoj smjeni ili ostavci insistiraju Amrikanci - kaže izvor Pressa RS.

On tvrdi da je 13. oktobra ove godine američki ambasador u BiH, Čarls Ingliš, otvoreno zaprijetio lideru SDA Sulejmanu Tihiću da će doći do zahlađenja odnosa između SAD i BiH ukoliko se hitno ne smijeni Tarik Sadović. Ministru bezbjednosti BiH Amerikanci stavljaju na teret bliske odnose sa Imadom al Husinom poznatijem kao Abu Hamza koji se trenutno nalazi u Imigracijskom centru u Istočnom Sarajevu, i pod stalnom je prismotrom obavještajnih službi. Sagovornik navodi kako je Tihić Inglišu kazao da iza Sadovića stoje Bakir Izetbegović i Hasan Čengić koji su najviše i odgovorni za dolazak i ostanak mudžahedina u BiH nakon završetka rata.

“Ambasador Ingliš otvoreno je optužio Tarika Sadovića za podršku Imadu al Husinu i Karaj Kamelu bin Aliju, za koje se smatra da su vođe islamskih terorističkih ćelija u BiH. Ingliš je kazao da je Sadović direktono odgovoran za nestanak dosijea maganje Abu Hamzi i optužio ga za nestanak njegovog dosjea iz Ministarstva bezbjednosti u aprilu 2008. godine.

S druge strane, Abu Hamza je došao u posed najmanje dva dokumenta iz ovog Ministarstva koji su dio dokumentacije kojom raspolaže Komisija za reviziju statusa naturalizovanih državljana BiH, koju vodi Vjekoslav Vuković. Da stvar bude gora, Sadović je, na mjesto šefa Odsjeka za propise i dozvole pri Sektoru za zaštitu tajnih podataka doveo Muniba Isakovića koji se upravo smatra odgovornim za nestanak dosjea Abu Hamze - kaže naš izvor.

Press RS je prije nekoliko dana objavio informacije u djelovanju agenata iranske tajne službe Vevak u BiH. Podsjećamo, Iranci su učestvovali u obuci kadrova bivše muslimanske obaveštajne službe AID od kojih danas mnogi rade u OBA-i i SIPA-i.

“Amerikanci zameraju Sadoviću što je za šefa svog kabineta imenovao Nedima Čustovića, koji je ranije služio u AID-u. Njegovo ime se nalazi na listi polaznika terorističkog kampa Pogorelica kod Fojnice koji su u februaru 1996. godine zauzeli pripadnici IFOR-a. Nedim Čustović je zet Sadovićevog brata Esada. Drugi najbliži saradnik Tarika Sadovića je Sead Hadžić koji vodi Odjel za brobu protiv terorizma iako se i njegovo ime povezuje sa kampom Pogorelica i sa AID-om - zaključuje naš izvor.

Prema informacijama do kojih su došle zapadne tajne službe, Sadović je odbio da potpiše rješenja o protjerivanju Imada al Husina, iliti Abu Hamze i Karaj Kamela Bin Alija (kojem je takođe jedno od "umjetničkih imena" Abu Hamza), ali je na kraju to napravila njegova pomoćnica Murveta Džaferović.

“Sadović je odmah nakon privođenja Abu Hamze tražio da se detaljno objasne sve procedure i okolnosti oko njegovog hapšenja kako bi se utvrdilo je li sve napravljeno po zakonskim propisima. Takođe, tražio je od Murvete Džaferović da službenici Ministarstva bezbjednosti što prije uzmu u razmatranje žalbu Abu Hamzinog advokata u kojoj se traži ukidanje ograničavanja kretanja i puštanje kući - kaže izvor Pressa RS. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE