• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS i Srbija jačaju saradnju

Većina političkih stranaka RS i Srbiji očekuje intenziviranje saradnje u svim vidovima koji su predviđeni Sporazumom o specijalnim vezama.

 RS i Srbija jačaju saradnju Izvor: MONDO

Potpredsjednik Vlade Srpske i ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović rekao je Srni, pred sastanak u Beogradu Savjeta za provođenje Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama zakazan za petak, da se Vlada RS ozbiljno pripremila za ovaj sastanak, jer ga smatra naročito važnim.

"Sva ministarstva su praktično stavila u jedan dokument analizu pitanja na kojima se do sada radilo, a u vezi kojih se saradnja može unapređivati u budućnosti. Sve to je u jednom portfelju koji će premijer Milorad Dodik staviti na sto tokom razgovora u Beogradu", rekao je Kasipović, dodavši da Vlada RS ima odlične mogućnosti za unapređivanje saradnje.

On je izrazio žaljenje što u prethodnom periodu nije održan kontinuitet sastanaka, kazavši da je teško analizirati razloge zašto je tako bilo.

"Bilo je niz drugih događaja i aktinosti u obje zemlje, što je uslovilo takvav rasplet. Sigurno je da ćemo na sastanku u Beogradu iznijeti sva pitanja, i sa jedne i sa druge strane, i da će biti dobrih i kvalitetnih dogovora kao i određivanja prioriteta u saradnji", naveo je Kasipović.

Još je dodao da se sastao sa kolegama iz Srbije i već precizirao poslove na kojima će zajedno raditi, kao što su zaštita kulturnih dobara, arheološka istraživanja, saradnja fakulteta....

Potpredsjednik PDP-a i šef Poslaničkog kluba ove stranke u Narodnoj skupštini Srpske Branislav Borenović kazao je da postoji mnogo razloga zbog kojih bi se Savjet trebao sastajati svaka tri mjeseca, kao što je to i bilo predviđeno, i tako definisati saradnju RS i Srbije.

On je napomenuo da članove Savjeta treba pitati zašto se do sada nisu sastajali, ali da, po njemu, za to postoji dosta objektivnih stvari, kao i da ne treba zanemariti činjenicu da to nekome i - ne odgovara.

"To apsolutno ne treba da nas sprečava da Sporazum sprovodimo u praksu, kroz djelovanje Savjeta. Tražićemo da povremeno dobijamo informacije o tome kako se provodi Sporazum, da i mi kao poslanici damo svoj doprinos", rekao je Borenović Srni, zaključivši da postoji mnogo razloga i oblasti gdje bi Sporazum mogao da zaživi.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Ognjen Tadić smatra Savjet mora da zaživi, jer je on egzistencijalno važan za građane RS i Srbiju.

"On ima nadležnosti bez čijeg vršenja RS i Srbija nikako ne mogu da ostvare zajednički napredak na putu evropskih integracija. Bitan je za održavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i nacionalnog, ekonomskog, kulturnog i političkog interesa najvećeg broja njihovih građana" - izjavio je Tadić Srni.

On se nada da izostanak snažne saradnje unutar samog Savjeta nije rezultat bilo kakvih pritisaka sa strane, već konstatacije da život u RS i Srbiji "ionako uporedo teče i da ima toliko zajedničkih elemenata koje je zapravo potrebno samo popraviti, a ne stvarati ispočetka."

I stranke u Srbiji, uglavnom, očekuju poboljšanje i intenziviranje saradnje.

Šef Poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" u Skupštini Srbije Nada Kolundžija očekuje da će sastanak Savjeta za sprovođenje Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama između RS i Srbije, koji se sutra održava u Beogradu, doprinijeti daljem razvoju odnosa.

"Ja sam od onih koji kažu da uvek može bolje i više. To posebno mislim kada su u pitanju relacije koje se direktno odražavaju na život građana", rekla je Kolundžija Srni.

Visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz očekuje da se saradnja između Srbije i RS nastavi u pozitivnom smjeru i da Srbija nastavi da sarađuje i da u ekonomskom planu investira u RS.

"Koliko je to moguće u čitavoj ovoj situaciji - videćemo. Trebalo bi da nastavimo da sarađujemo čak i intenzivnije nego do sad zbog ovih najnovijih pritisaka međunarodne zajednice na RS", rekao je Šormaz.

On je dodao da se, i pored toga što se Savjet nije često sastajao, dosta radilo i sarađivalo, ali da uvijek može biti više.

"Kakva je izvršna vlast u Srbiji, dobro je da je i ovoliko urađeno. Uvek ima prostora za više", rekao je Šormaz Srni.

Za razliku od ostalih partija, zamjenik predsjednika Srpske napredne stranke /SNS/ Aleksandar Vučić ne očekuje mnogo od sutrašnjeg sastanka Savjeta za sprovođenje Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama između RS i Srbije i ocjenjuje da je veoma malo urađeno na njegovoj implementaciji.

Vučić je rekao Srni da su i Srbija i RS malo toga uradile na formalnom, ali i na neformalnom povezivanju.

"Siguran sam da smo mogli mnogo više da uradimo. Voleo bih da ta saradnja bude neuporedivo bliža i neuporedivo bolja nego što je bila do sada", istakao je Vučić.

Sutra će u Beogradu biti održana sastanak Savjeta za implementaciju Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije, kome će prisustvovari rukovodstva Srpske i Srbije.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE