• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krijumčarili ljude u zemlje zapadne Evrope

Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv Nisveta Duratovića, Senada Tahirovića i Zijada Halilovića, koji se terete za krijumčarenje ljudi.

 Krijumčarili ljude u zemlje zapadne Evrope Izvor: MONDO

U saopštenju iz Tužilaštva BiH navodi se da su sva trojica optuženih ranije osuđivani i da se terete da su u prvoj polovini 2006. godine u Bihaću dogovorili da ilegalno prebacuju građane BiH u zemlje zapadne Evrope radi ostvarivanja finansijske koristi.

U optužnici se navodi da su prebacivanje organizovali tako što bi Duratović i Tahirović pronalazili lica zainteresovana za ulazak u zemlje zapadne Evrope, te im obećavali da će osigurati vize za ulazak u te zemlje uz naplaćivanje znatnih novčanih sredstava u iznosu od 500 do 1.000 evra.

Optuženima se stavlja na teret da su sastavljali spiskove sa neistinitim podacima u pogledu statusa tih lica u sportskom Kikboksing savezu BiH, radi njihovog odlaska na navodna sportska takmičenja, navodeći da se radi o takmičarima, trenerima i sudijama, a sve na osnovu lažnih sportskih pasoša.

Sportske pasoše je uglavnom izrađivao Duratović koji se u svojstvu generalnog sekretara reprezentacije Kikboksing saveza BiH nalazio sa sjedištem u Bihaću.

U optužnici se navodi da je Halilović, uz prethodno pribavljanje lažnog garantnog pisma-poziva Svjetske sportske asocijacije i Svjetske federacije za borilačke sportove 14. jula 2006. godine podnio zahtjev za izdavanje viza Ambasadi Velike Britanije u Sarajevu za 18 lica, kao učesnika na seminaru za trenere, takmičare i sudije na otvorenom Kikboksing šampionatu u ovoj zemlji.

Ovlaštena službena lica ambasade Velike Britanije su vjerujući u istinitost prezentovanih podataka, odobrila vize za 18 BiH državljana.

Na ovaj način omogućen je nezakonit prelazak granice, jer su optuženi stvorili ovim licima uslove za nezakonit prelaz državne granice, odnosno mogućnost da uđu u Veliku Britaniju kao takmičari, iako se ova lica nikada nisu bavila ovim ni drugim sportom, navodi se u optužnici.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE