• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU ukida OHR?

Havijer Solana i Oli Ren distribuirali su nacrt predloga o okončanju međunarodne kancelarije za BiH poslije 13 godina postojanja...

 EU ukida OHR? Izvor: MONDO

Zvaničnici Evropske unije predlažu zatvaranje kancelarije Visokog međunarodnog predstavnika za BiH (OHR) u 2009, kao i da njegova uloga bude prebačena na EU, objavio je Rojters.

Uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu narednog ponedjeljka, Visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku Havijer Solana i komesar za proširenje Oli Ren distribuirali su nacrt predloga o okončanju međunarodne kancelarije za BiH poslije 13 godina postojanja.

"Status kvo je neodrživ i ostaće vjerovatno na snazi sve dok, i ukoliko međunarodna zajednica ne bude spremna da izmijeni parametre svog prisustva, kao i svoj pristup", navedeno je u dokumentu od 31. oktobra u koji je britanska novinska agencija imala uvid.

"Uloga međunarodne zajednice ostaje ključna pošto ne postoje domaće snage koje djeluju sposobno da riješe status kvo i utiču na rukovodstvo zemlje da ostavi po strani svoje aktuelne sporove i zamijeni ih konsenzusom oko reformi vezanih za EU", navodi se u dokumentu

Zvaničnici iz Brisela su ocijenili da je "jače angažovanje EU danas značajnije nego ikada ranije".

"EU treba da razmotri svoju ulogu u tranziciji od procesa koji je predvodila kancelarija visokog međunarodnog predstavnika ka pojačanom angažmanu Unije", ističe se u dokumentu EU.

Prema Rojtersu, jedan neimenovani strani diplomata u Sarajevu rekao je da se razmatra mogućnost da specijalnom predstavniku EU bude dat dio ovlašćenja Visokog predstavnika, ali samo u specijalnim prilikama.

"Ukoliko bi , na primjer, došlo do raspada zemlje, neko će imati ovlašćenja i mandat da to zaustavi", dodao je taj diplomata.

Rojters navodi da je drugo pitanje o kojem se raspravlja u međunarodnoj zajednici, sudbina mirovnih snaga koje su preostale u BiH.

Sada se u BiH nalazi oko 2.500 vojnika Eufor, nasuprot 60.000 pripadnika NATO raspoređenih po okončanju rata u bivšoj jugoslovenskoj republici od 1992. do 1995.

Prema Rojtersu, Francuska, sadašnji predsjedavajući EU zagovara okončanje Eufora, ali bi druge zemlje željele da misija do zatvaranja OHR, ili čak i poslije toga kako pomogla očuvanju krhke stabilnosti u BiH.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE