• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osude novog Silajdžićevog istupa

Srpski zvaničnici osudili su istupe Harisa Silajdžića, koji je izjavio da ne priznaje Republiku Srpsku.

 Osude novog Silajdžićevog istupa  Izvor: MONDO

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da bi neko od autoriteta međunarodne zajednice u BiH trebalo da ukloni Harisa Silajdžića sa domaće političke scene jer uporno negira Dejton, Republiku Srpsku (RS) i BiH.

"Silajdžić koči ekonomski razvoj i evropski put BiH. To je prepoznalo i bošnjačko biračko tijelo koje mu je značajno uskratilo povjerenje", rekao je Đokić za "Glas Srpske" komentarišući Siladžićevu izjavu da ne priznaje Srpsku i njegov poziv Savjetu za primjenu mira (PIK) da kazni Vladu RS.

Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić rekao je da posljednja Silajdžićeva izjava potvrđuje da je on "obolio od opasne političko-patološke bolesti koja mu ne dozvoljava da razumno govori i presuđuje", jer traži od PIK-a da kazni Vladu RS, iako je Srpska motor razvoja i evropske integracije BiH.

"Silajdžić je dosadio i bošnjačkim intelektualcima i narodu. Njegova politička priča je totalno promašena, a to su potvrdili protekli lokalni izbori. Silajdžić svjesno optužuje Srpsku iako zna da nije u pravu, a da je u velikoj zabludi pokazali su i mnogobrojni glasovi Bošnjaka za SNSD", rekao je Vasić.

Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić ocijenio je da su stavovi Harisa Silajdžića nerazumni, a njegovi istupi puni netrpeljivosti i uvreda prema Srpskoj i srpskom narodu.

"Na sreću, Silajdžića se ništa ne pita i zato bi mu bolje bilo da konačno prihvati dejtonsko uređenje BiH", naveo je Ivanić.

I Boračka organizacija RS najoštrije je osudila Silajdžićev istup i traži od OHR-a, Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira i Suda BiH da preispitaju Silajdžićevu ratnu prošlost i njegovu "diskriminatorsku retoriku", prenosi "Glas Srpske".

Iz OHR-a je povodom Silajdžićeve izjave saopšteno da moraju prestati djela i riječi kojima se nastoji dovesti u pitanje osnovna struktura države definisane Dejtonskim sporazumom, koji su upereni protiv suverenosti i teritorijalnog integriteta BiH ili postojanja RS.

"Svima mora biti jasno da se ustavne promjene mogu sprovesti jedino uz saglasnost svih konstitutivnih naroda u BiH", naglasili su u OHR-u
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE