• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska u srcu Beograda

Premijeri RS Milorad Dodik i Srbije Mirko Cvetković presijecanjem vrpce otvorili su prostorije Predstavništva RS u centru Beograda.

 Srpska u srcu Beograda Izvor: MONDO

Dodik je izjavio da je ovo važan dan za RS i podsjetio da se Predstavništvo Srpske već više godina nalazi u Beogradu, dodajući da otvaranje novih prostorija i njihova rekonstrukcija ne bi mogla da se desi bez razumijevanja ljudi iz Vlade Srbije, koji su omogućili brzo rješavanje formalnosti.

"Omogućeno nam je da napravimo veoma važno mjesto za nas jer će se RS predstaviti na najbolji mogući način i institucionalno obezbijediti mogućnost za saradnju na nizu pitanja sa Srbijom", rekao je Dodik.

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović je izjavio da će u prostorijama Predstavništva RS biti sjedište koordinacionog tijela koje će usmjeravati aktivnosti dogovorene danas na sjednici Savjeta za primjenu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije, kao i aktivnosti koje su i ranije dogovorene.

On je naveo da je na današnjoj sjednici Savjeta u Beogradu izražena puna saglasnost da Srbija i RS u okviru BiH idu krupnim koracima prema evroatlantskim integracijama.

"Spremni smo da idemo u kompromise, ali smo odlučni da kompromisa neće biti - za Srbiju tamo gdje se ugrožava njen teritorijalni integritet i suverenitet a za RS ukoliko se ugrožava Dejtonski sporazum i devalviraju njene ustavom zagarantovane nadležnosti", poručio je Kuzmanović.

On je istakao da je danas upućen i jasan signal državama i subjektima u okruženju a posebno FBiH da treba da pristupi ovom sporazumu ili da sklapa novi sporazum, jer paralelne veze nisu ekskluzivno utvrđene za RS i Srbiju nego za sve države u okruženju.

Kuzmanović je izrazio nadu da je to jasan signal da se i RS i Srbija zalažu za poboljšanje političkog, a posebno ekonomskog stanja u regionu.

Direktor Predstavništva RS Mlađen Cicović istakao je da nove prostorije Predstavništva da treba da budu mjesto stalnog susretanja i neraskidivog zajedništva građana RS i Srbije.

"Ma koliko nam značajan bio, kako se i koliko se pozivali na njega, Sporazum o specijalnim vezama Srbije i RS u suštini je samo pravni okvir za našu slobodnu, otvorenu i prije svega iskrenu saradnju na obostranu radost...i na privrednom, kulturnom, sportskom i na svakom planu, jer tamo gdje saradnja nije takva, nije ni dugovječna niti plodotvorna", rekao je Cicović na otvaranju kojem je prisustvovao veliki broj predstavnika medija.

U Beogradu je održana sjednica Savjeta za saradnju RS i Srbije na kojoj je zaključeno da je potrebno ubrzati izradu pojedinih zajedničkih projekata i dogovoreno formiranje sedmočlanog koordinacionog tijela koje će biti operativnije od Savjeta i koje će efikasnije realizovati usaglašeno.

(MONDO/ agencije, foto - Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE