• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić: BiH potrebna pomoć svijeta

Silajdžić je izjavio Rojtersu da BiH ne može sama da prevazidje etničke podjele i traži pomoć svijeta.

 Silajdžić: BiH potrebna pomoć svijeta Izvor: MONDO

Bosna ne može sama da prevazidje etničke podjele koje su izazvale rat 1990-ih i zato joj je potrebna pomoć svijeta, rekao je Haris Silajdžić, bošnjački član predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U intervjuu agenciji Rojters Silajdžić (63) je odbacio stav zvaničnika Evropske unije koji žele da bosanski lideri sami riješe svoje podjele.

"Ima ljudi u Bosni koji hoće da zadrže ono što su tamo uradili (Slobodan) Milošević i njegovi razbojnici, uključujući genocid", rekao je Silajdžić Rojtersu.

On je rekao da je odgovor medjunarodne zajednice na taj pokušaj "iznenadjujući".

Siljadžić je govorio uoči sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije u ponedjeljak na kome treba da se odlučuje o ukidanju mjesta Visokog predstavnika u BiH iduće godine koje bi trebalo da preuzme predstavnik Evropske unije sa manjim ovlašćenjima.

Mnoge zapadne diplomate, kako naglašava Rojters, kažu da je rivalitet izmedju Silajdžića i premijera Republike Srpske Milorada Dodika pogoršao političku situaciju u toj balkanskoj zemlji 13 godina poslije kraja rata.

Siljadžić je pozvao medjunarodnu zajednicu da se opredijeli i da "kaže ko šta ovde radi i šta mi treba da uradimo".

"Neki od njih stvarno pokušavaju da izjednače obe strane i kažu da se premijer Dodik i ja dosta svadjamo, i to nazivaju svadjom, što je eufemizam za otvoreni secesionistički i nacionalistički govor koji imamo sa te strane", rekao je Silajdžić.

Silajdžić je rekao da su Muslimani prihvatili odluke koje su donijete mirovnim sporazumom u Dejtonu 1995. godine "naravno pod pretnjom oružjm" i da Dodik djeluje kao čuvar projekta vodje bosanskih Srba iz ratnih vremena Radovana Karadžića.

"Nekad mi je muka da slušam sve koji govore o svjetloj budućnosti, a ta svjetla budućost ispred nas je Miloševićev projekt. On je mrtav a taj projekat je još živ", rekao je Silajdžić.

Silajdžić, kako kaže Rojters, želi da krene iz mrtve tačke u Bosni sa novim ustavom koji bi podržao jaku centralnu vladu koja isključuje podele po etničkoj osnovi, dok Dodik podržava jaku regionalnu vlast Republike Srpske.

"Budućnost zavisi od toga šta ćemo sada uraditi sa ustavom. Ili će Bosna biti podeljena, zatvorena sa tri geta, ili će biti normalna, demokratska, multikulturalna, pluralistička", rekao je on britanskoj agenciji.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE