• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjećanje na poginule borce RS

Počela je centralna proslava krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske - Mitrovdana.

 Sjećanje na poginule borce RS Izvor: MONDO

Polaganjem vijenaca na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija" i služenjem liturgije za upokojene u hramu Svete Trojice u Banjaluci počela  je centralna proslava krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske - Mitrovdana.

Vijence na groblju Sveti Pantelija položili su izaslanik predsjednika RS, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, delegacija BORS-a i Boračke organizacije Grada Banjaluka, potpredsjednik Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković, delegacija Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS i MUP-a RS, na čelu sa ministrom Stanislavom Čađom.

Vijence su položili i delegacije 3. pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, delegacija ratnih vojnih invalida Srbije, Republičke organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila RS, Saveza nestalih lica iz RS u BiH, Saveza logoraša, SUBNOR-a, te delegacija potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da je BORS respektabilna organizacija koja je partner Narodnoj skupštini RS i koja svojim prisustvom u tom tijelu prati zakonodavni rad, ne samo na pitanjima koja su od interesa za boračku organizaciju, već ukupnu zakonodavnu aktivnost parlamenta Srpske.

"Ovo je prilika da se sjetimo svih poginulih boraca koji su zaslužni za ono što danas imamo, a to je RS, kao i prilika da se razgovara o tome šta republičke vlasti mogu da urade na poboljšanju položaja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih", rekao je Radojičić novinarima.

On je naveo da su republičke vlasti u protekle dvije godine povećale izdavanja za invalidnine, penzije i stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija sa 180 miliona KM na 300 miliona.

"To još uvijek nije blizu onome što je potrebno i što bi moglo da riješi sve ove probleme", rekao je Radojičić i dodao da je najvažnije da se nastavi sa ovim projektom do 2010. godine i riješi stambeno pitanje za nešto više od 5 000 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida najviše kategorije.

Radojičić je podsjetio da su ove godine povećana izdavanja za invalidnine, te poručio da je potrebno češće se sjećati i pominjati poginule i ono što su dali za RS.

Predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz izrazio je uvjerenje da će se ovaj dan i u buduće obilježavati na dostojanstven način, ali u organizovanoj i jačoj Srpskoj.

"Imamo svaku moralnu i ljudsku obavezu da ispoštujemo poginule borce, ali još više imamo obavezu da se prema njihovom potomstvu odnosimo na korektan način, kako bi oni ponijeli odgovornost za RS", rekao je Ćurguz novinarima.

On je dodao da BORS nije u potpunosti zadovoljna položajem boračke kategorije, naglasivši da aktuelna vlast pokazuje visok nivo razumjevanja za potrebe ove kategorije i njihova prava.

Delegacija BORS-a položila je vijence i na Spomenik borcima NOR-a, Spomenik jasenovačkim žrtvama, te Spomen-kosturnicu na Novom groblju u Banjaluci.  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE