• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Lajčak konačno zadovoljan

Predsjednici tri vodeće stranke postigli su dogovor o ustavnim reformama u BiH! Dogovorom je zadovoljan i Miroslav Lajčak

 I Lajčak konačno zadovoljan Izvor: MONDO

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Sulejman Tihić saglasni su da se Ustav BiH mijenja kroz amandmansko djelovanje na postojeći Ustav, te da se u tom procesu koristi stručna pomoć međunarodnih institucija.

U zajedničkoj izjavi, nakon sastanka u Odžaku, lideri tri vodeće stranke su naveli da su postigli dogovor o ustavnim reformama, čiji predmet bi trebalo da budu usklađivanje Ustava sa Evropskom konvencijom o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, zatim nadležnost države, funkcionisanje institucija BiH, te teritorijalna organizacija.

Dodik, Čović i Tihić su se saglasili da pitanje državne imovine bude riješeno tako što bi u vlasništvu države bila uknjižena nepokretna imovina potrebna za rad državnih institucija, uključujući i perspektivnu pokretnu i nepokretnu vojnu imovinu, dok bi ostala imovina, kao i neperspektivna vojna imovina, pripala entitetima, odnosno kantonima i opštinama, a u skladu sa potrebama njihovih institucija.

U zajedničkoj izjavi se navodi da su se lideri dogovorili da, ukoliko dio nepokretne vojne imovine u budućnosti ne bude potreban Oružanim snagama, odnosno vojnim institucijama BiH, ta imovina pređe u vlasništvo entiteta na čijem se prostoru nalazi.

Dodik, Čović i Tihić su postigli dogovor i da popis stanovinštva treba izvršiti 2011. godine, nakon donošenja zakona o popisu stanovništva na nivou BiH.

Lideri stranaka su saglasni da se u popis unesu svi neophodni elementi prema Eurostatu, uključujući i pitanje etničke, vjerske i jezičke pripadnosti, pod uslovom da popis stanovništva iz 1991. godine bude i dalje osnova za nacionalnu zastupljenost u svim državnim, entitetskim, kantonalnim i opštinskim institucijama, zaključno do 2014. godine.

Strane su se dogovorile i da parlament BiH usvoji program mjera za pomoć povratku i održivom ostanku, uključujući i pomoć svim rasljenim licima, kao i da taj program treba uraditi za period od 2009. do 2014. godine.

Tri lidera su složna i oko  pitanja pravnog statusa Brčko distrikta, kojeg je potrebno urediti ustavnim zakonom, odnosno zakonom sa ustavnom dvotrećinskom većinom.

Dodik, Čović i Tihić podržali su odluku Fiskalnog vijeća BiH u vezi sa utvrđivanjem budžetskog okvira za narednu godinu, koja je donesena 6. novembra, te zatražili da se pristupi izradi budžeta za 2009. godinu. Razgovarali su i  o potrebi rekonstrukcije Saveta ministara BiH, te istakli da se razgovori o tome nastave.

Lajčak pozdravio dogovor

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak pozdravio je dogovor o ključnim reformskim pitanjima koji su postigli predsjednici SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH, ocjenivši da bi on mogao riješiti ključna pitanja za napredak BiH i ubrzati njen evropski put, saopšteno je iz OHR-a.

"Konstruktivan pristup rješavanju problema je ono što međunarodna zajednica očekuje od domaćih političara. Ovo je dokaz da je, kada postoji spremnost za otvoreni dijalog, kompromis moguć", ocijenio je Lajčak.

On je dodao da bi sporazum koji su danas postigli lider SDA Sulejman Tihić, HDZ-a BiH Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik mogao riješiti ključna pitanja za napredak BiH i ubrzati njen evropski put.

"Rješenja oko kojih su se oni dogovorili po pitanjima ustava, državne imovine, popisa stanovništva i Brčko distrikta su vrlo bliska preporukama koje je dala međunarodna zajednica. Sada je ključno da se njihov dogovor kroz institucije provede u djelo", ocijenio je Lajčak.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE