• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tarik Sadović: SAD ne traže moju smjenu!

"Zaštitnik mudžahedina" negira "izmišljeni ultimatum": "Ne štitim nikog, osim zakona!"

 Tarik Sadović: SAD ne traže moju smjenu! Izvor: MONDO

Ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović u intervjuu za Srnu tvrdi da nije odbio da potpiše rješenje o protjerivanju Imada al Huseina zvanog Abu Hamza i Karaja Karnela bin Alija iz BiH, nego da je to posao Službe za strance.

"Sve te manipulacije i optužbe da štitim ovoga ili onoga, koje traju godinu i po dana, od dana kada sam postao ministar, apsolutno su neutemeljene, a ti koji iznose optužbe nisu iznijeli nijedan valjani argument za takve tvrdnje", tvrdi Sadović

Prema njegovim riječima, Karaj Karnela bin Ali izdržava kaznu u jednom od zatvora u BiH i Savjet ministara BiH mu je jednoglasno oduzeo državljanstvo, ali prema zakonu on ne može biti deportovan iz BiH dok ne izdrži kaznu.

"Što se tiče Imada al Huseina zvanog Abu Hamza u toku je niz procesa. Evropski sud za ljudska prava iz Strazbura pozvao je vlasti iz BiH da ne izvrše deportaciju Abu Hamze dok ne bude završena unutrašnja zakonska procedura", rekao je Sadović.

Komentarišući nezvanične informacije u medijima da američka administracija traži njegovu smjenu, jer štiti mudžahedine u BiH, Sadović kaže da je to "izmišljeni ultimatum kojeg je objavila štampa".

"Nakon tih pisanja medija, u posjeti mi je bio američki ambasador za pitanja ratnih zločina Klint Vilijamson i predstavnici Ambasade SAD u BiH. To govori da administracija koja traži nečiju smjenu ne bi se slala svoje visoke funkiconere da razgovaraju sa tom osobom", rekao je Sadović.

Na pitanje da li su lica koja su davala državljanstvo BiH osobama afro-azijskog porijekla, a koja se i danas nalaze na visokim funkcijama u FBiH i BiH, zloupotrijebila položaj, Sadović je rekao da je "tokom rata postojao famozni član 8a, pa je bila mogućnost da se na osnovu učešća u Armiji BiH dobije državljanstvo".

"Komisija za revizuju državljanstava je dostavila svu dokumentaciju Tužilaštvu koje će utvrditi da li su u tom lancu izdavanja državljanstva određene osobe zloupotrijebile svoj položaj. Postoje tu i elementi zastare, ukoliko se nakon nekoliko godina nije pokrenuo postupak on zastarjeva", rekao je Sadović.

Još dodaje da prijetnja od terorizma u BiH nije ni veća ni manja od bilo koje druge zemlje u zapadnoj Evropi.

"Svjestan sam toga i tih vrsta prijetnji i s toga nastojim da domaće agencije za provođenje zakona budu maksimalno spremne i reaguju na pravi način ukoliko to bude potrebno. Krajem prošle godine Antiteroristički komitet iz UN napravio je preliminarni izvještaj i u njemu se ni na koji način BiH ne povezuje sa terorizmom", rekao je Sadović u razgovoru za Srnu.

On smatra da BiH ima izražen problem koordinacije policijskih agencija kojih, kako je naglasio, ima 15 što na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou.

"Moramo imati zakonski okvir kako i ko pripkuplja bezbjednosno interesantne informacije, ko ih analizira i ko i kome ih distrubira. Ako nemate taj sistemski okvir, onda se sve svodi na dobrovoljnost, jer policijske agencije mogu da vam dostave informacije, a i ne moraju", smatra Sadović.

Na pitanje da li nedavno ubistvo suvlasnika zagrebačkog lista "Nacional" Ive Pukanića i direktora marketinga Nike Franića ima elemente terorizma, Sadović je ocijenio da je prema njegovom mišljenju i do sada poznatim elementima to naručeno ubistvo.

"Teško je ovo ubistvo kvalifikovati kao terorizam. To je ubistvo koje je napravila određena kriminalna grupa prema nečijoj narudžbi. Ono ima elemenata terorizma u smislu sijanja straha, uznemirenja građana...ali ovo je jedna vrsta naručenog ubistva za veliki novac", rekao je Sadović.

Dodavši da je najvažnije da počinioci ovog zločina budu uhvaćeni, Sadović je rekao da je zabrinjavajuća činjenica da je jedan od osumnjičenih Željko Milovanović prešao u BiH.

Sadović je rekao da nema informaciju da je Milovanović napustio BiH i da se, prema pisanju nekih medija, nalazi u Novom Pazaru.

"Za njim je raspisana potjernica i ako se nalazi u Srbiji i ako tamo bude uhapšen, neće ga moći štititi državljanstvo kao što ga je štitilo u BiH", rekao je Sadović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE