• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Simboli RS do kraja godine?

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić očekuje da bi Srpska do kraja godine mogla da dobije grb i himnu.

 Simboli RS do kraja godine? Izvor: MONDO

Naglasivši da je značajno što je konačno završena procedura u Vijeću naroda RS, koja je trajala od jula, Radojičić je najavio da će Zajednička komisija u narednih destak dana pokušati da postigne dogovor o Ustavnom zakonu o grbu, zastavi i himni RS.

"Komisija odlučuje konsenzusom svih članova i ako samo jedan bude protiv, dogovora nema i zakon će se naći pred Ustavnim sudom RS. Ovaj predmet bi se mogao naći pred Ustavnim sudom, jer teško da će se postići saglasnost, budući da dogovora nije bilo ni u Komisiji za simbole, ni u Narodnoj skupštini RS, ni u Vijeću naroda RS", objasnio je Radojičić.

On je dodao da će, ukoliko Ustavni sud RS da zeleno svjetlo na zakon, Srpska imati grb i himnu prije Nove godine,

"Zakon ne možemo dobiti prije, jer Ustavni sud RS ima svoje rokove, sedam dana za odlučivanje o prihvatljivosti i 30 dana za odluku o meritumu", objasnio je predsjednik parlamenta RS u intervjuu za "Nezavisne novine".

Radojičić je izrazio zadovoljstvo što je rad Vijeća naroda deblokiran nakon višemjesečne blokade, ali je istakao da bi se problemi ponovo mogli javiti u budućnosti, jer Vijeće nije riješilo neka proceduralna pitanja.

"Ipak, Vijeće naroda je ustavni dom, koji odlučuje o svojoj proceduri i ne bih se izjašnjavao o proceduralnom problemu koji tamo postoji, jer je to njihova nadležnost", ocijenio je Radojičić.

Na pitanje da li ima zloupotreba pri ulaganju veta, posebno od Kluba Bošnjaka, koji najčešće poteže pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zakone koje je usvojio parlament RS, Radojičić je rekao da je "ustavna pozicija Vijeća naroda RS takva kakva je" i da je njegovo mišljenje da zloupotreba ima.

"Sve dok se ne završe izmjene Ustava RS biće prostora za zloupotrebu. Ustav RS se mijenja u jednoj složenoj proceduri za koju mora postojati saglasnost i Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS i trenutna situacija je takva da se to ne može promijeniti. Aktuelno Vijeće naroda RS realno manje pokreće veto nego što je to bio slučaj u prošlom sazivu, ali mislim da još nisu izgrađeni mehanizmi, počev od formalno-proceduralnih problema i grešaka, pa do jednog političkog razumijevanja", ocijenio je Radojičić.

Govoreći o kritikama u vezi sa neusvajanjem simbola koje najčešće idu na račun RS, iako Federacija BiH (FBiH) u tom pogledu kaska za Srpskom, Radojičić je rekao da je FBiH u metodu pronalaženja rješenja, potpuno kopirala rad Narodne skupštine RS.

"Formirali su i mješovitu komisiju, koja je raspisivala konkurse koji su bili gotovo identični našim. I oni su išli u sužavanje rješenja od većeg ka manjem i trenutno su u fazi u kojoj postoji uži krug rješenja, i taj proces se ne mrda naprijed", rekao je Radojičić.

On je konstatovao da u FBiH postoji ustavni problem, jer još nije promijenjen Ustav, tako da Bošnjaci i Hrvati sami odlučuju o simbolima Federacije.

"To je norma koja još stoji u Ustavu FBiH i pokrenuta je procedura za promjenu tog dijela da se upišu i Srbi kao konstitutivni narod. Ali, ta procedura je skinuta sa dnevnog reda sa zadnjeg zasjedanja Parlamenta FBiH, jer nije bilo dovoljno glasova i to nije moglo proći", podsjetio je Radojičić.

On je zaključio da FBiH ima ustavni problem u vezi sa tim ko odlučuje i u tom procesom idu znatno iza RS uz dodatni problem da se većinom koriste neustavni bivši simboli FBiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE