• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Solana: Korak u pravom smjeru

Solana je pozdravio dogovor trojice lidera ističući da je to korak u pravom smjeru, dogovor prema evropskoj budućnosti.

 Solana: Korak u pravom smjeru Izvor: MONDO

Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku Havijer Solana pozdravio je jučerašnji dogovor lidera SNSD-a Milorada Dodika, SDA Sulejemana Tihića i HDZ BiH Dragana Čovića u Odžaku, ocijenivši da je to korak u pravom smjeru i dogovor prema evropskoj budućnosti.

"Očekujemo da taj politički sporazum sad bude pretočen u konkretna djela u odgovarajućim institucijama, kako bi zemlja mogla zaista ići naprijed", naglasio je Solana.

Solana je rekao da je "pripremljen izvještaj sa razmišljanjima u vezi sa osnaženim angažmanom EU u BiH", ali da "ne želi da prejudicira odluke Savjeta za primjenu mira (PIK) o tranziciji OHR-a".

Solana je ponovio da zatvaranja OHR-a zavisi od ispunjenja pet ciljeva i dva uslova koje je postavio PIC.

"Visoki predstavnik ima mandat da obezbijedi civilno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u korist održivog mira u BiH. Sve strane potpisnice Dejtonskog sporazuma imaju jasnu obavezu da sarađuju sa visokim predstavnikom. Za svakog ko vjeruje da je došlo vrijeme da se preuzme puna odgovornost za ovu zemlju postoji jednostavan način da se to pokaže: omogućiti da PIK procijeni da ste ispunili sve preostale uslove za zatvaranje OHR-a", rekao je Solana u intervjuu za "Glas Srpske".

On smatra da sporenje autoriteta visokog predstavnika, umjesto da se sa iskrenim namjerama nastoje riješiti preostala pitanja, neće ubrzati pomake BiH prema evropskoj budućnosti koju ljudi traže.

"Upravni odbor Savjeta za primjenu mira za deset dana u Briselu ponovo će razmotriti pomake koji su ostvareni u ovom pogledu. Ja se nadam da će utvrditi da je došlo do dobrih pomaka i da ćemo, stoga, imati mnogo jasniju sliku po tom pitanju", rekao je Solana izrazivši nadu da će Rusija ovaj put moći da se pridruži ovakvom konsenzusu.

Prema njegovim riječima, sve to zavisi od toga da li će vlasti BiH uložiti veće napore u blagovremeno rješenje pitanja koja su i dalje otvorena - pitanja državne imovine i budućeg statusa Brčkog.

"Došlo je vrijeme za kompromise po ovim pitanjima, kao i da BiH krene naprijed u reformskom procesu i utre put prema EU, uključujući i put tranzicije OHR u Kancelariju specijalnog predstavnika EU. Vidimo da u BiH postoji snažan konsenzus oko pristupa u EU i stoga razmatramo načine na koje Unija može pomoći BiH da krene naprijed, zajedno sa organima BiH. Mi, naravno, možemo samo pomoći, a na vama je da se pobrinete da to doga i dođe", naglasio je Solana.

On je ocijenio da je vrijeme da se počnu planirati aktivnosti za osnaženu ulogu EU u BiH i izrazio očekivanje da bi se to moglo desiti negdje naredne godine.

"Još uvijek treba razraditi detalje i naravno da će se uzeti u obzir i potrebe na terenu u BiH", rekao je Solana.

Govoreći o spekulacijama o mogućem odlasku međunarodnih vojnih snaga iz BiH, Solana je rekao da je EUFOR uspješna misija i da je blizu okončanju svoga mandata.

"Stoga trenutno ispitujemo opcije za budućnost. Ovaj posao će se nastaviti, u vojsci to zovu `razborito planiranje`, tako da kada se ispune potrebni uslovi, možemo brzo da provedemo odluku. Za sada nisu donesene nikakve odluke i vremenski rokovi su još nejasni. Ali ne bi bilo nerazumno da očekujemo neki vrstu odluke u toku naredne godine", naveo je Solana.

Na pitanje da li nakon preuzimanja dužnosti novog predsjednika SAD Baraka Obame treba očekivati bilo kakvu promjenu u politici međunarodne zajednice prema BiH, Solana je rekao da je uvjeren da će Amerika, zajedno sa njihovim međunarodnim partnerima ostati u potpunosti privržene pružanju podrške državama zapadnog Balkana na njihovom putu ka punoj integraciji u EU.

"Mi smo u BiH ostvarili tijesnu saradnju sa našim prijateljima iz Amerike po pitanju poslijeratne rekonstrukcije, u toku tranzicije sa NATO snaga na snage EUFOR-a, te u PIK. Očekujemo da ćemo i dalje imati ovako uspješnu saradnju sa novom administracijom SAD, na putu BiH iz dejtonskog doba u evropsku budućnost. EU i SAD dijele iste vrijednosti na kojima bi trebalo da počiva stalni napredak BiH", smatra Solana.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE