• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropski "poziv za buđenje" u šest tačaka

Brisel: Savjet ministara EU o novoj strategiji prema BiH, zasnovanoj na šest tačaka.

 Evropski "poziv za buđenje" u šest tačaka Izvor: MONDO

Prijedlog nove strategije EU prema BiH, izradili su visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana i evropski komesar za proširenje Oli Ren, a s ciljem da se osigura stabilnost u BiH i nastavi napredak po pitanju ključnih reformi.

Prva i druga tačka strategije se odnose na pojačano angažovanje i prisustvo EU u BiH, treća na novu rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN, četvrta tačka se tiče održavanja jakog angažovanja međunarodne zajednice u BiH nakon zatvaranja OHR-a, peta aktivnog i sveobuhvatnog korištenja svih dostupnih instrumenata EU i šesta se tiče ustavne reforme, prenose agencije.

U dokumentu se navodi da evropske integracije predstavljaju oblast o kojoj se slažu svi lideri BiH i da to pruža EU jedinstven uticaj i odgovornost.

Solana i Ren u dokumentu ističu da bi mandat i Kancelarija specijalnog predstavnika EU trebalo da bude pojačan da bi se sagledala situaciju na terenu i potrebe tranzicije, te da bi EU trebalo da bude spremna za taj cilj do sredine 2009. godine.

Što se tiče nove rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, u dokumentu se navodi da će ona biti neophodna da bi se okončao rad Kancelarije visokog predstavnika i mandat visokog predstavnika, te da bi se riješila pitanja autoriteta koji proizlaze iz Dejtonskog sporazuma.

Evropski zvaničnici navode u dokumentu da se održavanja jakog angažovanja međunarodne zajednice u BiH, koje se pokazalo važnim i mora da se nastavi i nakon OHR-a.

''Evropsko partnerstvo i primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bi trebalo da budu vodilje reformi'', ističe se u tekstu.

U dokumentu se navodi da ustavna reforma nije uslov za zatvaranje OHR-a niti za dalji put BiH ka EU, ali da ustavni okvir mora da napreduje da bi osigurao efikasne državne strukture koje će moći da rade na evropski integracijama.

Solana i Ren ističu da EU može da pomogne taj proces, ali da on mora da bude vođen od same BiH.

U dokumentu se navodi da BiH mora da pokaže više političke odgovornosti i veće upravljanje nad reformskim procesom, dok lideri BiH moraju da pretoče svoje riječi opredjeljenja za članstvo u EU u djela i prave rezultate kako bi BiH napredovala.

Evropski zvaničnici naglašavaju da BiH ima ''jedinstvene izazove'' i da je neophodno jako međunarodno angažovanje, uključujući i aktivno korištenje svih mehanizama EU da bi zemlja nastavila put ka Uniji.

Oni navode da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bio dobar korak naprijed, ali da 'to nije spriječilo pogoršanje političke situacije u BiH posljednjih mjeseci".

''Cilj međunarodne zajednice i EU je da BiH bude stabilna, mirna i multietnička država koja odlučno ide ka članstvu u EU'', istakli su Solana i Ren.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE