• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU pozdravila dogovor u Odžaku

Solana: Dogovor Dodika, Tihića i Čovića, korak u pravom smijeru, ka evropskoj budućnosti BiH.

 EU pozdravila dogovor u Odžaku Izvor: MONDO

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana pozdravio je dogovor lidera SNSD-a Milorada Dodika, SDA Sulejmana Tihića i
HDZ-a Dragana Čovića o ustavnim reformama u BiH, ističući da je to korak ka evropskoj budućnosti.

"Dogovor postignut u subotu o ključnim pitanjima za evropsku budućnost BiH je korak u pravom smijeru. Očekujemo da taj politički sporazum sad bude pretočen u konkretna djela u odgovarajućim institucijama, kako bi zemlja mogla zaista ići napred", kazao je
Solana u intervjuu za banjalučki "Glas Srpske".

Pred sjednicu Savjeta ministara EU on je rekao da je "pripremljen izvještaj sa razmišljanjima u vezi sa osnaženim angažmanom EU u BiH", ali da "ne želi da prejudicira odluke Savjeta za primjenu mira (PIC) o tranziciji OHR-a".

"Ne želimo da prejudiciramo odluke PIC-a o tranziciji OHR-a prema EU, ali je vrijeme da počnemo da planiramo aktivnosti za osnaženu ulogu EU u BiH, tako da budemo spremni kada za to dodje vrijeme. Očekujemo da bi to moglo da se desi negdje naredne godine", dodao je Solana.

Prema njegovim riječima, vrijeme okončanja mandata OHR-a zavisi od ispunjenja pet ciljeva i dva uslova koje je pred BiH postavio PIC, posebno od rješenja pitanja državne imovine i budućeg statusa Brčkog.

"Došlo je vrijeme za kompromise po ovim pitanjima, kao i da BiH krene naprijed u reformskom procesu i utre put prema EU, uključujući i put tranzicije OHR-a na Specijalnog predstavnika EU (EUSR)", poručio je Solana.

Govoreći o sudbini misije Eufora u BiH, on je kazao da je to "uspješna misija, koja je blizu okončanju svoga mandata".

"Za sada nisu donesene nikakve odluke i vremenski rokovi su još nejasni. Ali ne bi bilo nerazumno da očekujemo neku vrstu odluke u toku naredne godine", naglasio je Solana.

Prema njegovim riječima, izvjesno je da će svaki budući oblik vojnog prisustva u BiH biti manji i vjerovatno usredsredjen na pružanje podrške i na obuku oružanih snaga BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE