• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica protiv Orića!?

"Postupak protiv Orića može da bude vođen mimo onih krivičnih djela za koje ga je teretila optužnica Haškog tužilaštva."

 Optužnica protiv Orića!? Izvor: MONDO

Tužioci Okružnog tužilaštva Bijeljina saslušaće sljedeće nedjelje u pritvoru Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu komandanta bošnjačke Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, u okviru istrage o ratnim zločinima nad srpskim stanovništvom u istočnoj Bosni od 1992. do 1995. godine, koje ovo tužilaštvo sprovodi, saznaje "Press RS"!

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Zvornik Dragan Milošević ne vjeruje da će novi potezi bijeljinskog tužilaštva donijeti bilo kakve rezultate.

"Sve to mi liči na farsu! Naser Orić je jednostavno prekrupan zalogaj za Okružno tužilaštvo u Bijeljini i sumnjam da oni mogu da naprave bilo šta. Zbog sveukupnih odnosa u BiH, bojim se da Orić nikada neće odgovarati za svoja nedjela", istakao je Milošević.

Bijeljinsko tužilaštvo istragu protiv Nasera Orića vodi već godinama na osnovu nekoliko prijava, a nedavnim hapšenjem i određivanjem pritvora ovom haškom optuženiku, zbog reketiranja biznismena iz Federacije BiH, tužiocima se ukazala prilika da dobiju i njegov iskaz, kako bi kompletirali dokumentaciju i preduzeli dalje korake. Glavni bijeljinski tužilac Novak Kovačević potvrdio je za isti list da je zahtjev za saslušanje Orića upućen u Sarajevo i da je u Bijeljinu već stigla povratna informacija.

"Dobili smo dozvolu da naš tužilac dođe u pritvor i sasluša Orića. Još ne znam kada će to biti urađeno jer se čeka na Orićevog advokata, koji bi trebalo da prisustvuje saslušanju. Želimo da provjerimo neke informacije i nove činjenice koje su došle do nas, naročito poslije objavljivanja knjige Ibrana Mustafića u kojoj se govori o zločinima u Srebrenici. Istraga još traje i poslije saslušanja Nasera Orića vidjećemo koje ćemo korake preduzeti", kaže Kovačević.

Orićev advokat Vasvija Vidović rekla je za federalne medije da nije upoznata sa istragom domaćih tužilaštava protiv srebreničkog komandanta, naglasivši da očekuje da "u bijeljinskom pravosuđu rade profesionalci koji znaju da se za ista djela jednoj osobi ne može dva puta suditi".

U napadu na Kravice, na Božić 1993. godine, jedinice Nasera Orića ubile su oko 100 srpskih civila, a selo spalile do temelja. Napad je vodio Orić i u selo je ujahao na konju.

Jedan od rijetkih koji je preživio napad je Mile Milovčević, predsjednik MZ Kravica.

"Više od dvije hiljade Orićevih dželata je tačno na Božić 1993. napalo nemoćne mještane Kravica, ubijajući sve redom. Nekolicina nas se uputila prema Drini, jednim puteljkom. Nekako smo uspjeli da se probijemo do Drine i prebacimo u Srbiju. Zapomaganje mojih komšija koji nisu uspjeli da pobjegnu čulo se kilometrima, a od vriske i jauka ledila se krv u žilama", ispričao je Milovčević.

Međutim, Novak Kovačević kaže da to uopšte nije sporno.

"Naravno da ga ne možemo optužiti za djela za koje ga je Haški sud već oslobodio. On je oslobođen komandne odgovornosti i za to ne možemo da ga optužimo, ali moramo da provjerimo tvrdnje da je Orić bio direktan izvršilac nekih krivičnih djela, a zatim da to pokušamo i da dokažemo. Ako uspijemo, rezultat može da bude i podizanje optužnice, ali o tome je još rano govoriti", ističe Kovačević.

Advokat Miroslav Mikeš takođe tvrdi da postupak protiv Orića može da bude vođen mimo onih krivičnih djela za koje ga je teretila optužnica Haškog tužilaštva.

"Ne znam sve detalje haške presude Oriću, ali, koliko sam upoznat, njemu se sudilo samo za komandnu odgovornost. Oslobođen je jer tužilaštvo nije dokazalo da je komandovao vojnim i paravojnim jedinicama u Srebrenici koje su činile zločine nad Srbima. Veoma je bitno to da ti zločini u Hagu nisu osporeni", rekao je Mikeš.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala od 30. juna 2006. godine Naser Orić je osuđen na dvije godine zatvora zbog zločina nad Srbima.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala je 3. jula ove godina Nasera Orića oslobodilo odgovornosti za počinjene zločine.

Orić se trenutno zbog reketiranja nalazi u pritvoru Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE