• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak autor, Tadić garant sporazuma!?

Sporazum koji su u subotu postigli Dodik, Tihić i Čović pisan je u OHR-u, uz saglasnost Brisela i Vašingtona i čvrste garancije Beograda!?

 Lajčak autor, Tadić garant sporazuma!? Izvor: MONDO

Sporazum tri vodeće srpske, hrvatske i bošnjačke partije u BiH, oko kojeg su u subotu u Odžaku saglasnost postigli lideri SNSD-a, SDA i HDZ BiH Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović, a koji je već proglašen "istorijskim", napisan je u OHR-u, uz saglasnost Brisela i Vašingtona i uz čvrste garancije Beograda, potvrdio je za "Press RS" neimenovani diplomata blizak visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku.

Sagovornik lista ističe da je najteži posao bio da se u sporazum uvuče lider SNSD-a Milorad Dodik, u čemu je ključnu ulogu imao predsjednik Srbije Boris Tadić.

"Po savjetu Amerikanaca, Beograd je jedno vrijeme bio zamrzao dobre odnose sa Banjalukom. Istovremeno, prema Dodiku je sa najviših mjesta u međunarodnim krugovima prijećeno da će biti smijenjen, a u posljednje vrijeme na njega je pojačan i pritisak pravosudnih institucija BiH. Dodik je od Tadića tražio da bude garant ovog sporazuma, a zbog toga je predsjednika Srbije posjetio i lider SDA Sulejman Tihić. Kada je Tadić to prihvatio, stvar je bila riješena", kaže izvor lista.

"Lajčak je u posljednji čas uspio da ubijedi EU i SAD da je u BiH moguće doći do kompromisa i da neće biti potrebno koristiti već pripremljene kaznene mjere prema pojedinim lokalnim liderima. Na ovaj način pokazao je da ne samo da odlično poznaje situaciju u cijelom regionu, nego i da je diplomata velikog kalibra ", ocjenjuje ovaj neimenovani diplomata.

On tvrdi da je tekst zajedničke izjave pripreman u najvećoj tajnosti u posljednjih mjesec dana, i naglašava da su o ponuđenim kompromisnim rješenjima za pitanja ustavnih promjena, statusa Brčko distrikta, kao i o pitanjima popisa, te državne, odnosno entitetske imovine, povremeno konsultovana i trojica lidera, koji su se s vremena na vrijeme i sastajala.

"Lajčak je najprije prihvatio zahtjev Amerikanaca da se iz razgovora isključe lideri SBiH Haris Silajdžić i HDZ-a 1990. Božo Ljubić, za koje je procjenjeno da predstavljaju kočničare dogovora, a na ruku je im išlo i to što su katastrofalno prošli na lokalnim izborima", navodi izvor "Pressa", i dodaje da Silajdžić i Ljubić sigurno ne bi prihvatili papir iz Odžaka.

"Riječ je o kompromisu u kome svi dobijaju, ali svi pomalo i gube. Neće se praviti novi ustav, što je bio zahtjev Silajdžića i Ljubića, već će se na postojeći djelovati amandmanski da bi se ispunili evropski standardi. Zahtjevi srpske strane uvaženi su kod pitanja državne imovine i popisa, s tim da će bošnjačka i hrvatska strana imati vremena da do 2014. godine, kada će novi popis početi da važi, organizuju povratak većeg broja sunarodnika u RS".

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana pozdravio je dogovor lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a ističući da je to korak ka evropskoj budućnosti BiH.

"Dogovor postignut u subotu o ključnim pitanjima za evropsku budućnost BiH je korak u pravom smijeru. Očekujemo da taj politički sporazum sad bude pretočen u konkretna djela u odgovarajućim institucijama, kako bi zemlja mogla zaista ići napred", kazao je
Solana u intervjuu za banjalučki "Glas Srpske".


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE