• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Bosanski jezik ne postoji!

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali da ga ne mogu zvati bosanski, nego bošnjački.

 Dodik: Bosanski jezik ne postoji! Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima, ne postoji bosanski jezik i njega je prisvojila jedna etnička grupa.

"Obilježje jezika nosi obilježje naroda. Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali on ne može da se zove bosanski, nego bošnjački", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da u BiH žive i ljudi koji govore srpski i hrvatski jezik i koji sigurno nisu spremni da se odreknu činjenice da je jezik dio njihovog identiteta.

Dodik je rekao je da je potpisani sporazum u Odžaku sa liderima Stranke demokratske akcije Sulejmanom Tihićem i Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganom Čovićem urađen na bazi konsenzusa u vezi sa popisom stanovništva u BiH.

"Tražili smo da se mora obezbijediti popis i dati mogućnost ljudima da se izjasne kojoj naciji pripadaju, kojim jezikom govore i kojoj vjeri pripadaju. Zato smo i tražili da u popisu postoje elementi jezika, a to je u sporazumu iz Odžaka i precizirano", istakao je Dodik. On je rekao da predstoji donošenje zakona o popisu stanovništva na nivou BiH.

"Mi ćemo za njega glasati, a tim zakonom će se predvidjeti svi elementi prema evropskim standardima i elementi koji predviđaju etničku i nacionalnu pripadnost, jezik i vjeru" , istakao je Dodik.
On je naveo da je postignut dogovor da do 2014. godine strukture vlasti budu na bazi popisa iz 1991.godine.

"Što se tiče državne imovine, pojedinci iz bošnjačkog naroda tražili su isključivo da sve što je državna imovina, a to su putevi i šume i vojni objekti bude uknjiženo na nivou BiH, pa da se onda distribuira u vlasništvo entiteta", istakao je Dodik
On je rekao da je poseban aspekt u sporazumu pitanje nepokretne vojne imovine, koja je bila predmet sukcesije bivše Jugoslavije.
"Ono što je u entitetima knjiži se kao njihova imovina, a ne imovina BiH. Vjerujem da će BiH biti demilitarizovana zemlja, pa će se i vojni objekti uknjižiti u vlasništvo entitetima", kaže Dodik.

Prema Dodikovim riječima, na sastanku u Odžaku dogovoreno je da se u vezi sa distriktom Brčko donese ustavni zakon, u kome će se odrediti pitanja vezana za Brčko, a za usvajanje tog zakona biće potrebna dvotrećinska većina, kao i za ustav.

"Mislim da je potpisani sporazum kvalitet i Republika Srpska stoji iza njega i spremni smo da podržimo sve zakone koji budu dolazili u institucije vlasti na odlučivanje", rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što su i drugi u RS podržali ovaj sporazum, dodajući da u Federaciji BiH ima problema koje ne želi da komentariše.

"Činjenica je da će biti potrebno obezbijediti jedan broj glasova, ali nije moje da ih ja obezbjeđujem niti je to obaveza potpisnika sporazuma iz FBiH" , rekao je Dodik.

Dodik je demantovao pojedine napise u medijima da je na potpisivanje sporazuma u Odžaku uticao OHR.
"Sami smo to kreirali, a to što neki u BiH žele da zadrže prisustvo stranaca - to je njihova stvar. Ja sam ponosan što su se bez miješanja stranaca u Banjaluci održale sjednice Fiskalnog vijeća i Savjeta ministara BiH, i što je potpisan sporazum u Odžaku", rekao je Dodik. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE