• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pozdravljeno interesovanje EU za BiH

Britanski ministar inostranih poslova Dejvid Milband je istakao da BiH ne smije propustiti šansu koja joj se pruža na putu ka EU.

 Pozdravljeno interesovanje EU za BiH Izvor: MONDO

Na sastanku ministra inostranih poslova Velike Britanije Dejvida Milibanda sa predstavnicima šest vodećih političkih partija u BiH održanom u ponedjeljak naveče u Sarajevu pozdravljeno je interesovanje EU prema BiH, rekao je član PDP-a Zoran Tešanović.

"Raduje nas da od EU možemo očekivati dodatno interesovanje za BiH da bi uspješnije prelazili prepreke na putu evropskih integracija i tu nema razlike u stavovima među učesnicima večerašnjeg sastanka", rekao je Tešanović novinarima po okonačnju razgovora.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić istakao je da se tokom sastanka razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, kao i o današnjoj sjednici Savjeta ministara EU.

"EU stavlja BiH u fokus svog interesovanja, što je veoma pozitivno", ocijenio je Ljubić.

On je dodao da je Miliband tokom sastanka sa predstavnicima šest vladajućih političkih partija skrenuo pažnju na negativnu retoriku u BiH, koja može imati loše posljedice na daljem putu BiH ka evroatlantskim integracijama.

Sastanak kojem su, osim Tešanovića i Ljubića, prisustvovali potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić, lider SDA Sulejman Tihić, predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić i zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Niko Lozančić završen je večeras oko 21. 00 čas.

Miliband je rekao večeras novinarima na sarajevskom aerodromu da EU podržava evropski put BiH, ali da je zabrinuta zbog retorike koja se kosi sa provođenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ministar inostranih poslova Velike Britanije stigao je u BiH nakon današanjeg sastanka šefova diplomatija EU u Briselu na kome je podržana nova strategija jačanja uticaja i preuzimanja odgovornosti EU u BiH, uz korišćenje svih instrumenata, uključujući prenošenje ovlašćenja sa međunarodnog na specijalnog predstavnika EU u BiH.

Šefovi diplomatija pozvali su vlasti u BiH da obnove napore za sprovođenje reformi neophodnih da bi zemlja napredovala na evroatlantskom putu.

EU podržava evropski put BiH

Britanski ministar inostranih poslova Dejvid Milband izjavio je u Sarajevu da EU podržava evropski put BiH, ali da je zabrinuta retorikom koja se kosi sa provođenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"U BiH mora postojati bolja saradnja političkih lidera. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja mapu puta BiH ka EU i svi zajedno u zemlji moraju sarađivati da bi se uspješno provodile reforme na putu ka evroatlantskim integracijama", rekao je novinarima Milband, koji bi večeras u Sarajevu trebalo da se sastane sa liderima vodećih političkih partija u BiH.

On je istakao da BiH ne smije propustiti šansu koja joj se pruža na putu ka EU.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak rekao je da je Savjet ministara EU na današnjem sastanku u Briselu pozvao vlasti u zemlji da preuzmu odgovornost i obnove napore da bi neophodne reforme bile nastavljene i obezbijeđen napredak BiH na putu ka EU.

"Savjet ministara EU pozdravio je sporazum koji su postigle tri vodeće političke partije u BiH i sada je potrebno da se dogovoreni prijedlozi što prije konkretiziraju", istakao je Lajčak.

On je naglasio da je na sastanku izražena volja EU da pojača svoj angažmnan u BiH i da preuzme odgovornosti, koristeći sve instrumente koji joj stoje na raspolaganju.

"Sa današnjeg sastanaka Savjeta ministara EU upućen je dobar signal za BiH, ali i za Savjet za provođenje mira", zaključio je Lajčak.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE