• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska za evropske integracije

Najviši funkcioneri RS pozdravili su novu strategiju EU prema BiH i potvrdili opredijeljenost RS za evropske integracije.

 Srpska za evropske integracije Izvor: MONDO

U zajedničkoj izjavi predsjednika Srpske Rajka Kuzmanovića, predsjednika Narodne skupštine Igora Radojičića i premijera Milorada Dodika povodom zaključaka ministara inostranih poslova EU i nove strategije Brisela prema BiH ističe se da je RS opredijeljena ka evropskim integracijama, kao cilju koji građanima treba da obezbijedi bolji život, slobodu kretanja, ekonomski napredak i potpuno uključivanje u porodicu evropskih zemalja, "gdje smo uvijek i pripadali".

Zvaničnici Srpske poručuju da će RS ubrzano usklađivati svoje zakonodavstvo s evropskim pravnim nasljeđem i doprinositi ispunjavanju uslova koji su pred BiH postavljeni nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"U ispunjavanju ovih uslova RS insistira na transparentnosti procesa pridruživanja EU u procesima u BiH, principima koordinacije i potpune informisanosti svih nivoa vlasti, poštovanja ustavnih nadležnosti nivoa vlasi u BiH, te na principu dogovoranja i konsenzusa o pojedinačnim rješenjima u reformama na osnovama najboljih evropskih iskustava i unutrašnjih potreba i uređenja", navodi se u izjavi.

Čelnici RS pozdravili su novu strategiju EU prema BiH, a naročito namjeru skore transformacije Kancelarije visokog predstavnika u kancelariju specijalnog predstavnika EU u BiH.

"RS i BiH prešli su u novu, evropsku fazu svog razvoja, koju moraju obilježiti domaće vlasništvo nad reformskim procesima, demokratski dijalog i razmjena mišljenja i partnersvo sa međunarodnom zajednicom na evropskom putu" - poručuju Kuzmanović, Radojičić i Dodik.

Zvaničnici Srpske ističu da od specijalnog predstavnika EU, kao predstavnika dobre volje, očekuju direktan kontakt sa Briselom, da omogući domaćim institucijama potpuno samostalno preuzimanje obaveza, te da prenese najbolja iskustva i racionalno koristi evropske fondove za razvoj.

Kuzmanović, Radojičić i Dodik izražavaju očekivanje da će angažman šire međunarodne zajednice u BiH, prije svega putem mandata specijalnog predstavnika EU, uz koordinisano učešće ostalih bitnih subjekata, biti bazirano na osnovama dobre volje i pomoći, a ne nametanja.

U izjavi se ističe podrška daljem ostanku misije EUFOR-a u BiH Altea, kao stabilizirajućem faktoru i pomoći u obučavanju pripadnika domaćih oružanih snaga za učešće u međunarodnim mirovnim misijama.

"Uvjereni smo da se preostali, od zahtijevanih pet ciljeva i dva uslova Savjeta za implementaciju mira u BiH, mogu brzo riješiti na osnovama trojnog dogovora iz Odžaka, potpisanog 8. novembra" - navodi se u izjavi.

Rukovodstvo RS smatra da su rješenja pitanja državne imovine na teritorijalno funkcionalnom principu i donošenje zakona o Brčko distriktu, kojim će se kompletirati provođenje Konačne arbitražne odluke, mogući u kratkom roku sa partnerima koji prihvataju realnost prilika u BiH i koji ne negiraju Dejtonski mirovni sporazum i postojanje RS.

"Shvatajući da ustavna reforma nije uslov EU, ističemo spremnost da zajedno sa drugim realnim i racionalnim partnerima razgovaramo o amandmanima na postojeći Ustav BiH i poboljšanjima Ustava RS, na osnovama konsenzusa i kompromisa dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ostalih" - ističe se u izjavi.

Rukovodstvo RS poručuje da su uvažavanje stavova Narodne skupštine RS i ustavna reforma, proces kojim treba da upravljaju domaći faktori, uz učešće i pozicije i opozicije, na osnovama koje će predložiti predsjednik Republike, a razmotriti Narodna skupština RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE