• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će biti ostavki zbog "Puteva RS?

Direktor "Puteva Republike Srpske" neće podnijeti ostavku zbog usvajanja negativnog revizorskog izvještaja, dok glavni revizor istovremeno nudi svoju.

 Da li će biti ostavki zbog "Puteva RS? Izvor: MONDO

Narodna skupština usvojila je izvještaj nadležnog skupštinskog odbora o reviziji preduzeća "Putevi RS" za 2006. godinu, u kome se Glavnoj službi za reviziju nalaže da prati provođenje mjera na otklanjanju uočenih nepravilnosti u ovom preduzeću, a "Putevima RS" da sprovedu preporuke revizora i da za to zatraže pomoć.

Izvještaj je podržalo 65 poslanika, dok niko nije bio protiv niti uzdržan. Parlament RS nije prihvatio prijedlog kluba poslanika PDP-a da se revizorski izvještaj uputi kontrolnim organima radi procesuiranja odgovornih.

Skupštinski odbor 5. juna usvojio je zaključak kojim preporučuje Glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS da prati provođenje mjera otklanjanja uočenih nepravilnosti u JP "Putevi RS", a ovom preduzeću da putem ekspertiza odgovarajućih naučnih i stručnih institucija zatraži razjašnjenje i pomoć u sprovođenju revizorskih preporuka.

"Odbor je tada usvojio zaključak kojim se nalaže `Putevima RS` da dostave program otklanjanja nepravilnosti koje je uočila Služba za reviziju", rekao je na današnjem skupštinskom zasjedanju predsjednik Odbor za reviziju Dragan Mikerević.

On je podsjetio da je revizorski izvještaj za "Puteve RS" obuhvatio period od 1999. do 2006. godine, pri čemu je konstatovano da je u tom periodu bilo dosta promjena kada je riječ o iznosu investicija, promjena Zakona o javnim nabavkama, međunarodnih računovodstvenih standarda, promjena investitora.

"U tom periodu promijenjeno je i pet vlada, i sve to je uticalo da su investicije i neriješeni imovinsko-pravni odnosi značajno vremenski prolongirani", rekao je Mikerević.

Mikerević je naglasio da je Glavna služba za reviziju RS tokom rasprave ostala pri stavovima iskazanim u izvještaju, naglašavajući da su "Putevi RS" jedini klijent Glavne službe za reviziju koji nije prihvatio izvještaj i koji nije, u skladu sa zakonom, donio program otklanjanja nepravilnosti u roku od 60 dana.

U izvještaju skupštinskog Odbora za reviziju navodi se da je revizija "Puteva RS" obavljena kako bi se provjerila istinitost i fer prezentacija početnih stanja preduzeća, a revizorska ispitivanja proširena su i na period prije 2006. godine, sa posebnim osvrtom na investicije koje su se odrazile na iskazani finansijski izvještaj sastavljen za 2006. godinu.

U izvještaju skupštinskog odbora navodi se da je JP "Putevi RS" ostalo pri svom mišljenju da ne treba da prihvati revizorski izvještaj, tvrdeći da je u potpunosti ispoštovalo Zakon o javnim nabavkama.

Direktor "Puteva Republike Srpske" Mladen Lazendić izjavio je da neće podnijeti ostavku zbog usvajanja negativnog revizorskog izvještaja o poslovanju ovog preduzeća, jer nije bio na čelu "Puteva RS" u periodu koji taj izvještaj obuhvata.

"Ne vidim razlog zašto bih podnio ostavku, jer bih priznao da sam kriv za sve ono što se dešavalo od 2002. godine kada nisam bio na toj dužnosti", rekao je Lazendić novinarima u pauzi sjednice parlamenta RS.

On je dodao da je investitor u trenutku potpisivanja ugovora za dionicu autoputa Klašnice - Mahovljani, bilo Ministarstvo saobraćaja i veza, a ne "Putevi RS". Lazendić je rekao da "Putevi RS" nisu mogli prihvatiti primjedbe Glavne službe za reviziju, jer bi time postupili suprotno Zakonu o javnim putevima.

Lazendić je rekao da je Uprava "Puteva RS" 1. februara 2008.godine donijela zaključak kojim je u cjelosti odbačen revizorski izvještaj, uz obrazloženje da taj izvještaj nije sačinjen u skladu sa međunarodnim standardima.

"Prema međunarodnim standardima, mora se definisati period za koji je izvještaj rađen, a u naslovu izvještaja o reviziji se kaže da je to period od 1. januara do 31. decembra 2006.godine", istakao je Lazendić.

On je rekao da Glavna služba za reviziju neosnovano tvrdi da je narušena procedura predviđena Zakonom o javnim nabavkama i da neosnovano izražava sumnju u fer vrijednosti investicije u toku izgradnje prve faze autoputa Banjaluka - Gradiška.

"Uprava JP `Putevi RS` zatražilo je mišljenje Ministarstva finansija RS o načinu knjiženju regionalnih i magistralnih puteva u glavnoj knjizi preduzeća i ministarstvo je 2004.godine dostavilo mišljenje da se javni putevi kao dobra od opšteg interesa mogu evidentirati na kontu nematerijalna imovina po kontnom planu za preduzeća", naveo je Lazendić.

On je istakao da "Putevi RS" nisu vlasnik magistralnih i regionalnih puteva, već je to Vlada RS, navodeći da su putevi u finansijskim izvještajima preduzeća tretirani kao nematerijalna ulaganja, saglasno međunarodnim računovodstvenim standardima.

Lazendić je rekao da bi u slučaju da JP "Putevi RS" postupi po preporukama Glavne službe za reviziju povrijedilo odredbe Zakona o javnim putevima.

On je naveo da je nezavisna međunarodna revizorska kuća "Dilojt" 2006. godine izvršila reviziju i dala pozitivno mišljenje o ovom nematerijalnom ulaganju.

Čeko nudio ostavku

Glavni revizor Republike Srpske (RS) Boško Čeko rekao je da najava o ponudi ostavke nije bila nikakav ultimatum, već način da se u Narodnoj skupštini provjeri njegov rad i rad institucije koju predstavlja.

"Vidjeli ste da je Skupština u stoodstotnom procentu prihvatila izvještaj parlamentarnog odbora i naše izvještaje o Putevima RS i Službi predsjednika RS", rekao je Čeko novinarima u NSRS.

Komentarišući odbijanje direktora "Puteva RS" Mladena Lazendića da prihvati negativno mišljenje i primjedbe Službe glavne revizije o radu u 2006. godini, kao i njegov zahtjev za angažovanje ekspertskog tima, Čeko je rekao da ovo preduzeće za uspostavu finasijske discipline treba da traži saglasnost svih stručnih i relevantnih insitutcija.

"Oni treba da shvate da moraju da poštuju preporuke Glavne službe za reviziju, kao jednog autoriteta i nezavisne institucije i da Zakon o reviziji javnog sektora i akti po kojoj Glavna služba radi, nisu isti oni po kojima rade druge revizorske komercijalne insitucije", naglasio je Čeko.

On je objasnio da Glavna služba za reviziju, osim finasijskih izvještaja, pažnju usmjerava i na usklađenost sa zakonima i propisima.Boško Čeko objasnio je poslanicima da je revizija JP "Putevi RS" izvršena sa planom za 2008. godinu, s tim što je Služba za reviziju najavila da vrši reviziju finansijskih izvještaja za 2006., s posebnim osvrtom na izgradnju puta Klašnice - Mahovljani.

On je rekao da je revizija za taj period izvršena jer je u poslovnim knjigama za 2006. bila uvrštena investicija koja je u toku, a za koju je revizija bila dužna da sagleda početak, odnosno kraj investicije, kako bi se vidjelo ima li nekakvih propusta.

Čeko je rekao da je Glavna služba za reviziju izvještaj o obavljenoj reviziji dostavila klijentu, odnosno Javnom preduzeću "Putevi RS", koje je u zakonskom roku dostavilo primjedbe na izvještaj.

"Primjedbe ovog preduzeća odnosile su se na finansijski i pravni aspekt revizije. Jedna od primjedbi bila je što je revizijom za 2006. godinu obuhvaćen raniji period kada su `Putevi RS` naslijedili određene transakcije. A primjedbe klijenta u pravnom aspektu odnosila se na Zakon o javnim nabavkama, odnosno u ovom preduzeću smatraju da nije bilo kršenja zakona", precizirao je Čeko.

Čeko je naglasio da je u revizorskom izvještaju data preporuka da ta investicija jednom mora biti privedena kraju te iznesene određene primjedbe na pojedine anekse ugovora o izgradnji puta. On je rekao da je vrijednost osnovnog ugovora sa izvođačem radova 2002. godine bila 43 miliona KM, da bi aneksom ugovora cijena povećana za dva i po puta.

Čeko je rekao da je Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS do sada obavila oko 400 revizija, i da su svi klijenti prihvatili izvještaje i preporuke i u zakonskom roku od 60 dana sačinili plan otklanjanja nepravilnosti.

On je naveo da Glavna služba za reviziju trenutno obavlja još osam revizija javnih preduzeća, ističući da će biti vrlo loša poruka klijentima i revizorima ako se dozvoli oglušivanje o zakon, odnosno ako se dozvoli da klijenti nekim svojim tumačenjem izbjegnu provođenje preporuka glavnog revizora.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović izjavio je da se kao ministar ne osjeća odgovornim zbog negativnog revizorskog izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o reviziji finansijskih izvještaja JP "Putevi RS" tokom 2006. godine.

"Ako ima nečije odgovornosti oko toga i ako neko treba krivično da odgovara svakako da to resorno ministarstvo neće braniti, jer je riječ o radovima koji se mogu lako prekontrolisati i nadležne službe neka rade svaka svoj posao", istakao je Čubrilović u izjavi novinarima u Banjaluci nakon završetka sjednice Narodne skupštine RS.

Čubrilović je rekao da je Ministarstvo saobraćaja i veza RS upoznato sa poslovima izgradnje autoputa Mahovljani-Klašnice, ali da ne ugovara poslove, ne određuje termine, ne vrši javne nabavke, niti sugeriše na koji način treba raditi, ističući da se podrazumijeva da se mora raditi po zakonu.

On je rekao da vjeruje da je direktor JP "Putevi RS" Mladen Lazendić shvatio da, ipak, treba da po nalogu revizora napravi ono što se od njega traži i dodao da Lazendić može kroz svoj program da negira dijelove revizorskog izvještaja sa kojim se ne slaže, ali ne može da ne uradi program po nalogu revizora, jer je to zakonska obaveza.

Čubrilović je odgovarajući na pitanje novinara negirao tvrdnju opozicije da je u RS najskuplji kilometar autoputa, ističući da je nekorektno mjeriti cijenu kilometra autoputa na izgrađenih samo 5,7 kilometara.

Poslanik PDP-a Đuro Stanojević rekao je da su "Putevi RS" prvi koji nisu prihvatili primjedbe Glavnog revizora, iako su uočeni mnogi nedostaci i greške. Stanojević je naglasio da u potpunosti podržava revizorski izvještaj i da se protivi eventualnom podnošenju ostavke glavnog revizora.

Poslanik SDS-a Ognjen Tadić rekao je da su poslanici odlučivali i opredijelili se između javnosti i interesa pojedinaca.On je rekao da je revizirski izvještaj za Tužilaštvo RS, koje treba da odluči da li u njemu ima osnova za istragu.

Poslanik SNSD-a Uroš Gostić smatra da je izvještaj obuhvatio mnogo širi period u odnosu na predmet revizije, čime se prebacuje odgovornost na ljude koji možda i nisu odgovorni za propuste.

Poslanik Srpske radikalne stranke Milanko Mihajlica rekao je da je odgovornost za negativan izvještaj o "Putevima RS" na Vladi i Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Na sjednici će biti razmatrana Informacija o izgradnji autoputa Gradiška - Banjaluka, te Izvještaj skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Odbora za zaštitu životne sredine o održanom javnom saslušanju o temi "Stanje nacionalnih parkova u Republici Srpskoj". (MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE