• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić političarima: Podržite nas!

Predsjednik SDA pozvao je političare da podrže potpisani dogovor sa Dodikom i Čovićem u vezi ustavnih reforma u BiH.

 Tihić političarima: Podržite nas! Izvor: MONDO

Predsjednik SDA Sulejman Tihić pozvao je danas sve političke predstavnike u BiH da podrže zajedničku izjavu koju je 8. novembra potpisao sa predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a BiH Draganom Čovićem, i da zajednički rade na ustavnim reformama i izradi konkretnih rješenja.

On je rekao da su ovom izjavom date smjernice za rješavanje važnih pitanja koja duže vrijeme opterećuju BiH, naglasivši da se sada javljaju neke "kvazi-patriote" i da Stranka za BiH održala konferenciju za novinare koja podsjeća na vremena rušenja "aprilskog paketa" i prozivanje nekih nacionalnih izdajnika.

"Građanima BiH je dosta sukoba i ovo je put izlaska iz toga", rekao je Tihić na konferenciji za novinare i dodao da je očito da neke stranke znaju samo rušiti, a nikako graditi.

Prema njegovim riječima, ovo je korektna zajednička izjava koja predstavlja veoma dobar dogovor i "principijelan kompromis i otvara puteve daljem dogovaranju i rješavanju problema".

Tihić je napomenuo da se javljaju i neka udruženja koja iznose spisak želja kako bi i šta trebalo da bude, naglasivši da će on sutra potpisati ono što oni propagiraju, ali kada na spisku budu imali i intelektualce iz Republike Srpske i da se zajedno rješavaju nagomilani problemi.

On je rekao da oni koji kritikuju zajedničku izjavu dvije godine nisu ponudili nikakva rješenja i da opet pokušavaju da sruše nešto što predstavlja korektan principijelni kompromis.

Tihić je istakao da druge stranke podržavaju neke dijelove izjave i da se nada da će imati parlamentarnu većinu, napomenuvši da je ovaj dogovor u funkciji priprema sastanka šest političkih lidera koji je trebalo da se održi ove sedmice, ali je odgođen zbog puta jednog od lidera.

On je rekao da je o izjavi telefonom razgovarao i sa predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, naglašavajući da ta stranka još nema definisan stav o ovom pitanju, ali da se nada da će dobiti podršku SDP-a.

Tihić je naglasio da je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić najavio da će zajednička izjava biti ministrima na sjednici u četvrtak, 13. novembra.

Lider SDA je pojasnio zajedničku izjavu, koju su potpisali on, Dodik i Čović, naglasivši da su ustavne reforme prva tačka, odnosno da Ustav BiH treba usaglasiti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, a drugi dio su nadležnosti BiH, jer je kod političara glavni problem šta je nadležnost entiteta, a šta države.

On smatra da sada treba ići u ustavne reforme koje su ključ rješavanja svih problema.

Lider SDA navodi da je u izjavi i tačka koja govori o funkcionalnijim institucijama BiH, kao i o teritorijalnoj organizaciji, ali nije želio da govori koje su tu mogućnosti.

Tihić ističe da se u izjavi navodi i raspodjela državne imovine, te da su potpisnici saglasni da se to pitanje riješi na taj način da se rasporedi po teritorijalno-funkcionalnom principu i da parlament donese zakon o državnoj imovini.

"Dogovoreno je da se izvrši popis stanovništva sa odredbama o etničkoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti", naglasio je Tihić i dodao da je ugrađen instrument da se do 2014. godine provede Aneks 7 Dejtonskog sporazuma, koji nije implementiran, a da se u tom periodu primjenjuje popis iz 1991. godine.

Tihić podsjeća da je dogovoreno da se distrikt Brčko uredi ustavnim zakonom za koji treba dvotrećinska većina.

On je naglasio da je na sastanku razgovarano i o rekonstrukciji Savjeta ministara BiH, ali nije želio da iznese više detalja.

Odgovarajući na pitanje koliko vjeruje Dodiku, Tihić je rekao da svaki političar koji potpiše izjavu mora da stoji iza toga, jer je velika odgovornost na onima koji su je potpisali.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE