• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronaći odgovorne za propuste u Palati!

Skupština RS: Ko je odgovoran za propuste u Službi predsjednika RS!

 Pronaći odgovorne za propuste u Palati! Izvor: MONDO

Narodna skupština Republike Srpske (RS) podržala je zaključak nadležnog skupštinskog odbora da treba utvrditi odgovornost za propuste u Službi predsjednika RS u procesu investiranja javnog novca tokom 2007. godine.

"Glavna služba za reviziju javnog sektora pratiće sprovođenje mjera na otklanjanju uočenih nepravilnosti i o tome će obavještavati skupštinski odbor", rekao je član skupštinskog Odbora za reviziju o razmatranju izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o reviziji finansijskih izvještaja Službe predsjednika RS od 1. januara do 31. decembra 2007. godine Uroš Gostić.

On je naglasio da negativno mišljenje revizora odražava pravo stanje funkcionisanja Službe predsjednika i da uzrok takvog stanja treba tražiti u nefunkcionisanju, neuspostavljanju i nesinhronizaciji osnovnih funkcija upravljanja, planiranja, organizovanja i kontrole, što je u značajnoj mjeri ugrozilo javni interes.

Glavni revizor Boško Čeko obrazložio je da je negativno mišljenje dato zato što je konstatovano da ne funkcionišu interne kontrole, koje su dozvolile određena odstupanja kada je riječ o obračunu plata, probijanju troškova reprezentacije i određenih stavki izvršenja budžeta, koji je u odnosu na okvirni veći za 44 odsto.

"Najveća stavka odnosi se na `probijanje` budžeta kada je riječ o neprofitnim organizacijama, a tiče se Fondacije za stipendiranje studenata. Tu je neplanski `probijena` budžetska pozicija za 549 odsto, odnosno za 796.000 KM, što je za budžet Službe velika stavka", objasnio je Čeko.

On je naglasio da Služba predsjednika RS nije poštovala Zakon o javnim nabavkama BiH kada je riječ o procjenjivanju, rekonstrukciji, nadzoru, projektovanju i opremanju Palate predsjednika RS.

Čeko je ocijenio da je Glavna služba za reviziju imala izuzetno korektnu saradnju sa Službom predsjednika, koja je po dobijanju konačnog revizorskog izvještaja, u skladu sa zakonom, u roku od 60 dana sačinila plan i program mjera otklanjanja uočenih nepravilnosti.

"Prije desetak dana Služba predsjednika dostavila je pismeni izvještaj šta je sve uradila, iz koga se vidi da je podržala sve mjere koje smo smatrali potrebnim. To znači da je utvrdila disciplinsku i drugu odgovornost lica i da je sačinila akte za interne kontrole i kontrolne postupke", naveo je Čeko.

On je podsjetio da je ovo jedini negativan revizorski izvještaj kada je riječ o budžetskim korisnicima.

Generalni sekretar predsjednika RS Mile Dmičić rekao je da je Služba predsjednika učinila konkretne korake da konstatovano nefunkcionalno i nesinrohizovano stanje u ovoj službi dovede u stanje konačne osposobljenosti Službe da funkcioniše u okvirima propisa i standarda.

"Sve što se odnosilo na Palatu predsjednika, od primopredaje do završetka finansijskih obaveza, takođe je dovedeno u stanje završenosti. Svi ugovori koji su predstavljali smetnju i upozorenje revizora ili su otkazani ili su dovedeni u zakonite okvire", rekao je Dmičić.

On je podsjetio da je MUP preduzeo određene mjere i radnje u cilju utvrđivanja postojanja elemenata krivičnih djela u radnjama odgovornih lica Službe predsjednika.

Dmičić je naglasio da je Služba predsjednika MUP-u dostavila traženu dokumentaciju, ali da ne raspolaže podacima o ishodu provedenih radnji.

On je najavio da će Služba predsjednika nastojati da do kraja godine završi sve obaveze proizašle iz nalaza glavnog revizora i zaključka skupštinskog Odbora za reviziju i tako "obebzijedi pozitivnu konstataciju i Glavne službe za reviziju i Skupštine RS".

Prema navedenim izvještajima, ugovaranje radova, usluga i nabavka opreme, te način plaćanja u Službi predsjednika RS nisu vršeni na način da osiguraju ekonomično  i racionalno trošenje novca, tako da su troškovi prikazani manji za oko 400 hiljada KM, a da korištenje budžetskih sredstava nije bilo u skladu sa planom izvršenja budžeta ove institucije.

Revizija je takodje utvrdila da na ime zakupa stambenog prostora za bivšeg generalnog sekretara Službe predsjednika RS Mirka Stojića mjesečno plaćano 2.500 maraka, iako ova naknada u skladu sa odlukom Vlade RS može iznositi maksimalno 600 KM. (Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE