• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zeleno svjetlo autoputu Banjaluka-Gradiška

Poslanici NSRS podržali su Informaciju o izgradnji autoputa Gradiška-Banjaluka čija bi izgradnja trebala da bude završena 2010. godine.

 Zeleno svjetlo autoputu Banjaluka-Gradiška Izvor: MONDO

Narodna skupština Republike Srpske (RS) prihvatila je danas Informaciju o izgradnji autoputa Gradiška-Banjaluka, u kojoj se navodi da je vrijednost prve faze 109.996.342 KM, a druge 79.588.641 KM.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović rekao je da je završetak radova ove dionice planiran za početak 2010. godine.

Čubrilović je, podnoseći Informaciju, rekao da je ukupna vrijednost prve faze sekcije, Aerodrom Banjaluka - Glamočani u dužini 5,7 kilometara nešto manja od 110.000.000 KM, te da do sada nije realizovana izgradnja u vrijednosti manjoj od 10.000.000 KM.

"U navedenoj sekciji projektovana su dva tunela, tri podvožnjaka, po jedan vijadukt i nadvožnjak", naveo je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, isplata po osnovu eksproprijacije zemljišta za prvu fazu iznosi 20.098.332 KM.

On je istakao da je ukupna vrijednost izrade tenderske dokumentacije 700.000 KM.

Govoreći o drugoj fazi, sekcija Gradiška - Aerodrom Banjaluka, Čubrilović je naveo da je druga dionica dugačka 26,4 kilometara i da je ugovorena vrijednost 79.588.641 KM.

Na drugoj dionici biće pet mostova, 11 nadvožnjaka, dva podvožnjaka, dva nadvožnjaka na petljama, tri dodatna mosta na petljama i lokalnim putevima, te dva odmorišta.

Čubrilović kaže da je u toku rješavanje imovinsko-pravnih poslova i da je do sada po toj osnovi isplaćeno 14.500.000 KM.

On je istakao da je Vlada RS obezbijedila dodatnih 20.000.000 KM za te potrebe, što će biti dovoljno za konačno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Govoreći o Mahovljanskoj petlji, Čubrilović je naveo da na tom području treba izvršiti eksproprijaciju u širem pojasu nego što je to bilo predviđeno i da će, prema okvirnim procjenama, za završetak ove eksproprijacije nedostajati 1.500.000 KM.

Nije prihvaćen zaključak Kluba poslanika SDS-a, kojim je od Narodne skupštine RS traženo da donese odluku o formiranju anketnog odbora o utvrđivanju činjeninčnog stanja i o utrošku budžetskih sredstava na izgradnji auto-puta Banjaluka-Gradiška.

Poslanik SDS-a Mladen Kršić rekao je da nema smisla da ova stranka vodi neku posebnu diskusiju o Informaciji, jer je "na sceni medijski mrak, pošto nema obezbijeđenog direktnog prenosa na RTRS-u".

Milanko Mihajlica iz SRS RS rekao je da će ova stranka nastaviti da insistira na odgovornosti onih koji su činili propuste na izgradnji autoputa, te da ova stranka nije protiv gradnje.

Usvajanjem informacije o izgradnji autoputa Gradiška-Banjaluka završena je 24. sjednica Narodne skupštine RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE