• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Ingliš ZA "trojni sporazum"

Američki ambasador u BiH Čarls Ingliš podržao dogovor lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA od 8. novembra kod Odžaka.

 I Ingliš ZA "trojni sporazum" Izvor: MONDO

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović , nakon sastanka sa Inglišom i visokim predstavnikom za BiH Miroslavom Lajčakom, potvrdio je odlučnu podršku ovom sporazumu.

"I lajčak i Ingliš mišljenja su da je put kompromisa jedino rješenje i da na principu rada u Odžaku treba rješavati sve druge probleme. Nadam se da će Savjet ministara usvojiti i zaključak u pravcu izrade zakona o popisu i krenuti u izradu zakona o imovini na principima koje smo mi dogovorili u Prudu, a sve kako se u Briselu, na sjednici Savjeta za implementaciju mira, ne bismo osramotili", rekao je Čović za sarajevski "Dnevni avaz".

Istovremeno, "nagovještaj deblokade procesa reformi u BiH koji su svojim dogovorom iz Odžaka najavili lideri SDA, HDZ i SNSD", pozdravljaju i organizacije civilnog društva.

"Ovim načelnim dogovorom iskazana je u ovom času toliko potrebna odgovornost trojice političkih lidera prema zahtjevima građanki i građana i objektivnim potrebama za reformama koje se nameću u ovoj fazi tranzicije kroz koju prolazi BiH te ubrzanju procesa evropskih integracija", navodi se u saopštenju.

Organizacije civilnog društva pozvale su i druge aktere političkog odlučivanja da se pridruže dogovoru SDA, HDZ-a i SNSD-a.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Sulejman Tihić saglasili su se 8. novembra da se Ustav BiH mijenja kroz amandmansko djelovanje na postojeći Ustav, te da se u tom procesu koristi stručna pomoć međunarodnih institucija.

U zajedničkoj izjavi dostavljenoj novinarima, nakon sastanka u Odžaku, lideri tri stranke naveli su da su postigli dogovor o ustavnim reformama, čiji predmet bi trebalo da budu usklađivanje Ustava sa Evropskom konvencijom o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, zatim nadležnost države, funkcionisanje institucija BiH, te teritorijalna organizaciji, posebno srednjih niova vlasti.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE