• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS "skresala" svoje plate

Plate premijera, ministara i njihovih pomoćnika, savjetnika i drugih državnih službenika od ovog mjeseca biće manje za 10 odsto.

 Vlada RS "skresala" svoje plate Izvor: MONDO

"Vlada je zadužila ministarstva, republičke uprave i republičke upravne organizacije i službe da, počevši od novembarske plate za 2008. godinu, umanje plate za 10 procenata", rekao je novinarima potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović. 

Odluka se odnosi na predsjednika i potredsjednike Vlade, ministre i njihove pomoćnike, svjetnike premijera i ministara, generalnog sekretara Vlade, šefa kabineta, sekretare ministarstava, direktore uprava, upravnih organizacija i službi, njihove zamjenike i pomoćnike, načelnike odjeljenja i na druge rukovodne radnike.

Kasipović je podsjetio da je Vlada utvrdila nacrt budžeta od 1.670.000.000 KM i 2009. godinu proglasila godinom štednje. Od septembra 2009. godine, plate zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju biće uvećane za pet procenata.

Svi budžetski korisnici zaduženi su da u prva tri kvartala iduće godine uštede iznos od jedan odsto u odnosu na odobreni budžetski okvir, da bi se ta sredstva u četvrtom kvartalu usmjerila u socijalnu sferu.
"Vlada će svojim aktivnostima obezbijediti sredstva za povećanje plata u visini od pet odsto osnovnom i srednjem obrazovanju, počevši od 1. septembra 2009. godine", istakao je Kasipović.

On je dodao da je Vlada preporučila menadžmentima javnih preduzeća da donesu odluke o umanjenju plata u svojim firmama. Donesen je zaključak o zamrzavanju prijema novih radnika u svim ministarstvima, republičkim upravama, republičkim upravnim organizacijama i službama, osim prijema pripravnika po ranije usvojenom programu.

"Svi navedeni organi zaduženi su da izvrše analizu broja zaposlenih radnika, s ciljem preduzimanja mjera za smanjenje od 10 odsto na ukupnom nivou. Analiza će pokazati kako i gdje možemo intervenisati na ovaj način i na temelju nje ćemo preduzimati potrebne mjere", naveo je Kasipović.

Vlada RS preporučila je i lokalnoj upravi da preduzme mjere na smanjenju broja zaposlenih za 10 odsto na lokalnom nivou, na temelju napravljenih analiza.

Svi ministri u narednom periodu treba da izvrše analizu zakonom stvorenih obaveza iz svoje nadležnosti, te da ih svedu u budžetom utvrđene okvire.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je zaduženo da odmah preduzme mjere na redefinisanju kolektivnog ugovora u zdravstvu, s ciljem svođenja obaveza u utvrđeni budžetski okvir za 2009. godinu.
"Smatramo da uštedama koje možemo i moramo ostvariti u pojedinim ministarstvima možemo stvoriti fond koji će biti usmjeren na rješavanje pitanja iz socijalne sfere", rekao je Kasipović uz ocjenu da to potvrđuje socijalnu senzitivnost Vlade. 

Vlada Republike Srpske pokazala da nastavlja restriktivnu politiku prema javnoj potrošnji, čiji nivo je zadržan ispod 40 odsto od bruto društvenog proizvoda (BDP).

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić izjavio je da će se najavljenim smanjenjem plata na godišnjem nivou uštediti između dva i tri miliona KM.

"Zadovoljili smo i ostale zacrtane fiskalne ciljeve, kao što je ostvarenje primiranog suficita od 1,5 odsto u odnosu na BDP, koji će biti iskorišten za otplatu inostranog i unutrašnjeg duga", rekao je Džombić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da se najznačajnije povećanje budžeta, koji iznosi 95.000.000 KM u odnosu na prošlogodišnji utvrđen rebalansom, desilo kod izvornih prihoda koji su rasli pet odsto, a od toga poreski prihodi sedam procenata.

Džombić kaže da se najveća povećanja odnose na namjenska izdvajanja Fondu za zdravstveno osiguranje 20 miliona KM, zatim za početak rada Višeg privrednog suda 844.000 KM, a za okružne privredne sudove 3,7 miliona KM.

"Za Agenciju za ispitivanje načina sticanja imovine biće izdvojeno 740.000 KM, za stambeno zbrinjavanje porodica sa petoro i više djece, 4,4 miliona KM, za podršku zapošljavanju mladih 1,1 milion KM, za vojne invalide devet miliona KM, sufinasiranje i podsticaj izvoza četiri miliona KM, a odstala budžetska potrošnja povećana je za 56,7 miliona KM, koja se odnosi na otplatu unutrašnjeg duga i drugo", naveo je Džombić.

Ministar finansija RS rekao je da je Vlada RS utvrdila prijedloge izmijena i dopuna zakona o doprinosima i o porezu na dohodak, kojim se propisuje prelazak obračuna doprinosa i poreza sa neto na bruto princip.

"Sadašnje stope doprinosa iznose 42 odsto na neto plate, te 10 i 15 odsto poreza. Prema novom prijedlogu nije bilo povećanja na neto pricipu, a doprinosi i porezi iznosili bi 38 procenata na bruto platu, dok bi porez imao jedinstvenu stopu od 10 odsto", pojasnio je Džombić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE