• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Britanski ambasador: Poštovati status RS!

Novoimenovani britanski ambasador u BiH izjavio je da se Dejtonski sporazum i, u okviru njega, status Republika Srpske, mora poštovati.

 Britanski ambasador: Poštovati status RS! Izvor: MONDO

Majkl Tatam je, tokom susreta sa predsjednikom RS Rajkom Kuzmanovićem, rekao da sve eventualne promjene u BiH moraju biti rezultat konsenzusa, uz očuvanje unutrašnje ravnoteže uspostavljene Dejtonskim sporazumom.

"Velika Britanija će pružiti punu podršku BiH na putu ka evroatlanskim integracijama", rekao je Tatam, navodi se u saopštenju iz Kuzmanovićevog kabineta. Britanski ambasador je rekao da je "ohrabren reagovanjem u BiH na izveštaj Evropske komisije o napretku u BiH za ovu godinu i dogovorom trojice lidera - Miloradom Dodikom, Sulejamnom Tihićem i Draganom Čovićem - postignutom nedavno u Odžaku o ključnim pitanjima za BiH.

Tatam je, u sklopu dvodnevne posjete Banjaluci, o stanju u BiH i RS razgovarao i sa premijerom RS Miloradom Dodikom, potpredsednicima RS Davorom Čoradšem i Adilom Osmanovićem, kao i sa liderima Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem i Partije demokratskog progresa Mladenom Ivanićem.

Kako se navodi u saopštenju, predsjednik RS Kuzmanović je tokom susreta upoznao Tatama sa političkom i ekonomskom situacijom u RS i njenim nastojanjima da se prioritet da rešavanju ekonomskih i socijalnih pitanja.

Kuzmanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, naglasio da je RS, kao deo BiH, iskreno opredeljena za evroatlanske integracije i da je konstruktivnim pristupom dala značajan doprinos potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU.
"U tom smislu, sva ministarstva i republički organi zaduženi su da brinu o procesu usaglašavanja normativnih akata sa evropskim zakonodavstvom", rekao je Kuzmanović i dodao da RS na taj način nastavlja da doprinosi evropskom putu BiH.
Kuzmanović je, prema saopštenju, izrazio uverenje da će političke napetosti, izazvane verbalnim istupima, splasnuti.

On je kao primer naveo dogovor tri ključne političke stranke u BiH - Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice - koji je, istovremeno, korak ka ispunjavanju potrebnih uslova za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Predsjednik RS je rekao da je krajnje vreme da domaći političari u potpunosti preuzmu odgovornost za sudbinu BiH, uz partnersku podršku i angažovanje medjunarodne zajednice, pre svega specijalnog predstavnika EU.

Govoreći o eventualnoj reformi ustava BiH, Kuzmanović je ukazao na potrebu očuvanja ključnih dejtonskih principa, uz moguće amandmanske promene u segmetnima o kojima se konsenzusom dogovore predstavnici tri konstitutivna naroda.

"To se prije svega odnosi na uskladjivanje Ustava sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i veću funkcionalnost institucija, ali nikako na redukciju entitetskog glasanja i ravnopravnosti konstitutivnih naroda i entiteta i glavnih ustavnih instrumenata za zaštitu od majorizacije", istakao je Kuzmanović. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE