• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH podržala energetsku politiku

Vlada Federacije BiH prihvatila je Sporazum FBiH i Republike Srpske o načelima energetske politike.

 FBiH podržala energetsku politiku  Izvor: MONDO

Sporazum definiše zajednička načela u oblasti prometa i distribucije nafte i naftnih derivata, prometa i distribucije gasa, proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije i ekološki čistih energenata i bio-dizela, saopšteno je iz federalne Vlade.

U prometu i distribuciji nafte usaglašeno je da se uvede regulacija cijena na principu maksimiziranja jediničnih cijena derivata, kao i akciza od 10 feninga za razvoj mreže autoputeva i brzih puteva, te da se stvore uslovi za pokretanje proizvodnje nafte i derivata u domaćim kapacitetima i uvedu pravila i standardi prema propisima EU.

Taksa od pet dolara na metar kubni gasa uvodi se u oblasti prometa i distribucije gasa radi izmirenja duga BiH prema "Gazpromu", uz saglasnost da se alocira obaveza prema ratnom dugu za gas u roku od tri mjeseca, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će se zajednički raditi na razvoju gasne mreže i terminala, a entitetske vlade i Savjet ministara BiH će usaglasiti i donijeti zakon o gasu BiH u skladu sa obavezom iz evropskog partnerstva.

Na današnjoj sjednici postignuta je saglasnost da se u oblasti proizvodnje i prenosa eklektrične energije obezbijedi funkcionisanje Elektroprenosa BiH, te da se pokrene inicijativa za usaglašavanjem zakona i statuta kompanija i daljeg rada na niskonaponskoj mreži 110 kilovata.

Biće nastavljeni i razgovori o gradnji zajedničkih objekata za proizvodnju električne energije, definisani principi za izradu energetske strategije BiH nakon izrade entitetskih strategija i doneseni novi standardi u skladu sa pravilima i direktivama EU.

U prometu i distribuciji ekološki čistih energenata i bio-dizela biće donesene zakonske regulative, te formirane institucije za praćenje i provođenje odredaba Kjoto protokola, te doneseni novi standardi u skladu sa pravilima i direktivama EU.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE