• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo neće dokumentaciju Vlade RS

Tužilaštvo BiH odbilo je dokumntaciju o izgradnji zgrade Vlade RS u Banjaluci, autoputa Banjaluka - Gradiška, te vile na Dedinju.

 Tužilaštvo neće dokumentaciju Vlade RS Izvor: MONDO

Američka advokatska kompanija "Djui i Lebef" danas je, u svojstvu pravnog zastupnika Vlade Republike Srpske, uputila novo pismo Tužilaštvu BiH u kome je ponovila da oni, kao pravni predstavnici Vlade RS, raspolažu dokumentacijom koju traži Tužilaštvo BiH i da su spremni na saradnju o ovom pitanju.

Pismom upućenim 31.oktobra, pravni predstavnici Vlade RS su ovu dokumentaciju već ponudili Tužilaštvu BiH, ali je ono iz neobjašnjivih razloga odbilo da je primi, navodi se u saopštenju iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

Pravni predstavnici Vlade RS naglašavaju da Vlada nema zakonsku obavezu da dostavi traženu dokumentaciju, jer tužilac nije konstatovao da je predmet u njegovoj nadležnosti, a da je umjesto toga kao razlog navedeno moguće kršenje jednog člana Krivičnog zakona RS, što nadležnost locira na pravosuđe RS, a ne na Tužilaštvo niti Sud BiH, a u skladu sa članom 12 Zakona o Tužilaštvu BiH i članom 13 Zakona o Sudu BiH i važećim ustavima, pojašnjava se u saopštenju.

U pismu američkih advokata naglašava se da Vlada RS nesporno ima ovlaštenja da angažuje pravne zastupnike i da se očekuje da Tužilaštvo BiH sarađuje sa vladinim pravnim zastupnicima.

Advokati ističu da do sada preduzete radnje u vezi sa istragom ukazuju na političke motive, a ne na pravilan pravni proces, te da se očekuje da će se tužilac uzdržati od samovoljnog izvršavanja ovlaštenja i djelovanja u suprotnosti sa zakonom jer je političko uplitanje u istragu suprotno pravu.

Tužilaštvo BiH zatražilo je prije dva dana od Suda BiH izdavanje naloga za izuzimanje dokumentacije iz Vlade RS u vezi sa poslovima koji su predmet interesovanja ovog tužilaštva.

Riječ je o izgradnji zgrade Vlade RS u Banjaluci, autoputa Banjaluka - Gradiška, te kupovini vile u beogradskom naselju Dedinje.

Ako Sud odobri ovaj zahtjev Tužilaštva, nalog će biti proslijeđen Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

Tužilaštvo je ranije zatražilo od Vlade RS da mu dostavi dokumentaciju o čemu su 23. oktobra razgovarali visoki predstavnik Miroslav Lajčak i premijer RS Milorad Dodik.

OHR je tada saopštio da je Dodik potvrdio da će isti dan "dati instrukciju da Vlada RS počne da dostavlja traženu dokumentaciju".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE