• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zeleno svjetlo popisu 2011. godine

Savjet ministara BiH usvojio je informaciju Agencije za statistiku BiH da se popis stanovništva izvrši 2011. godine.

 Zeleno svjetlo popisu 2011. godine Izvor: MONDO

Savjet ministara BiH u četvrtak je usvojio informaciju Agencije za statistiku BiH o popisu stanovništva i stanova u BiH, na osnovu sporazuma koji su postigli lideri tri najznačajnije stranke u BiH na sastanku u Odžaku.

Predsedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je novinarima nakon sednice da je dogovoreno da je ciljna godina popisa 2011, te da je Agencija za statistiku BiH zadužena da pokrene zvanične pripreme za provođenje popisa stanovništva i stanova u BiH, vodeći računa o svim elementima koje propisuje EUROSTAT i uključujući pokazatelje etničke, verske i jezičke pripadnosti.

"Agencija za statistiku zadužena je da u roku od 15 dana pripremi i Savjetu ministara BiH dostavi prijedlog odluke o formiranju interresorne radne grupe za izradu nacrta zakona o popisu stanovništva u BiH", rekao je Špirić.

On je dodao da je donesen i Zaključak koji obavezuje Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice BiH da u saradnji sa resornim entitetskim i drugim nadležnim institucijama predloži aktivnosti povratka u periodu od 2009. do 2014. godine.

Prema njegovim riečima, nakon popisa stanovništva BiH će imati mogućnost da upravlja politikama razvoja, što je od interesa za sve građane.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Sulejman Tihić saglasili su se na sastanku održanom u Odažaku da bi se popis stanovinštva u BiH trebao izvršiti 2011. godine, nakon donošenja zakona o popisu stanovništva na nivou države.

Dodik, Čović i Tihić su saglasni da se u popis unesu svi neophodni elementi prema Eurostatu, uključujući i pitanje etničke, verske i jezičke pripadnosti, pod uslovom da popis stanovništva iz 1991. godine bude i dalje osnova za nacionalnu zastupljenost u svim državnim, entitetskim, kantonalnim i opštinskim institucijama, zaključno do 2014. godine.

Da bi se uradio novi popis u BiH, potrebne su četiri godine priprema i 3.500.000 maraka.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 1991. godine, u BiH je živelo 4,4 miliona stanovnika, od kojih 43,7 odsto Bošnjaka, 31 odsto Srba, 17, 3 odsto Hrvata i 7, 6 odsto drugih.

Savjet ministra BiH utvrdio je u četvrtak i Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o finansiranju između BiH i Međunarodne agencije za razvoj /IDA/ i Sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj /IBRD/ za Drugi projekat upravljanja čvrstim otpadom vrijednim 43,5 miliona dolara.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić istakao je da je cilj projekta unapređivanje kvaliteta, ekološke adekvatnosti i finansijske stabilnosti usluga upravljanja čvrstim otpadom u komunalnim preduzećima koje učestvuju u projektu.

"Alokacija kredita je 55 odsto Federaciji BiH /FBiH/ i 45 odsto Republici Srpskoj /RS/. Riječ je o dobrom kreditu koji će značajno uticati da poboljšamo upravljanje čvrstim otpadom koji se javlja kao problem na terenu", rekao je Špirić.

On je dodao da je domaći doprinos projektu 3,5 miliona dolara, koje obezbjeđuju entiteti srazmjerno alokaciji kredita.

Savjet ministara BiH usvojio Strategiju u oblasti imigracije i azila i Akcioni plan za period 2008. -2011. godina.

Špirić je rekao da je usvajanjem Strategije ispunjen jedan od važnih uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

"To će biti od velike koristi za izradu projekata i aplikaciju za IPA fondove EU. Cilj strategije je razvijanje kvalitetnog upravljanja viznim režimom i granicom, sistemom migracije i azila u skladu sa evropskim standardima", rekao je Špirić.

On je dodao da je zadatak Ministarstva bezbjednosti BiH iz ove strategije da predloži tim koji će pratiti njeno provođenje.

Savjet ministara BiH danas je ocijenio opravdanim učešće pripadnika Oružanih snaga BiH, koje uključuje do deset oficira, u Misiji ISAF u Avganistanu.

Zaduženo je Ministarstvo odbrane BiH da Predsjedništvu BiH dostavi Ocjenu opravdanosti učešća pripadnika Oružanih snaga BiH u misiji ISAF u Avganistanu i Prijedlog odluke o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u ovoj misiji.

Savjet ministara BiH razmotrio je danas Informaciju o projektu Jonsko-jadranskog gasovoda i dao saglasnost Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da provede potrebne aktivnosti i pristupi Ministarskoj deklaraciji o projektu Jonsko-jadranskog gasovoda.

Na današnjoj redovnoj sjednici Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog sporazuma o vojnom grantu između Savjeta ministara BiH i Vlade Turske.

Ovim sporazumom, za čijeg potpisnika je određen zamjenik ministra odbrane Igor Crnadak, Vlada Turske će donirati Ministarstvu odbrane BiH sredstva i opremu sistema veza s ciljem dalje modernizacije Oružanih snaga BiH.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Dodatnog protokola između BiH i Hrvatske o izmjenama i dopunama Ugovora o podsticanju i uzajamnoj zaštiti investicija.

Zaključivanje Dodatnog protokola inicirala je Vlada Hrvatske, s obzirom na svoje obaveze koje ima u procesu kandidature i priprema za članstvo EU.

Savjet ministara donio je odluku o imenovanju interresorne radne grupe za izradu Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, koju je predložilo Ministarstvo pravde.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE