• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić: Silajdžić ruši BiH

Tihić je kazao da BiH mora graditi dobre domaće i odnose sa susjedima, jer je protekli rat pokazao da se ništa ne može riješiti silom.

 Tihić: Silajdžić ruši BiH Izvor: MONDO

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je da predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić svojim istupima i političkim djelovanjem ruši tu državu.

"Silajdžić ne nudi ništa novo, ne nudi nikakva konkretna rješenja, beć samo kritikuje političare, koji se zalažu za ekonomsku i političku stabilnost BiH i njeno prisruživanje EU", rekao je u intervjuu banjalučkom dnevniku Glas Srpske Tihić koji je na čelu najjače muslimanske i stranke u Federaciji BiH.

Tihić je iznio da njegova nedavna posjeta Beogradu i razgovor sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i potonji sporazum koji je potpisao u Odžaku sa liderima Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u BiH Draganom Čovićem "ima za cilj jačanje BiH i tvaranje boljih uslova za gradjane".

Dodik, Čović i Tihić su se prije nedjelju dana saglasili da Ustav BiH treba da bude mijenjan amandmanima i uz stručnu pomoć medjunarodnih institucija.

Lideri su u zajedničkoj izjavi novinarima posle razgovora naveli da u ustavu treba da budu jasno precizirane nedležnosti države, funkcionisanje institucija BiH, kao i teritorijalna organizacija, posebno srednjih nivoa vlasti, entiteta Republike Srpske i Federacije BiH.

Dodik, koji je i premijer RS, Čović i Tihić su se takodje saglasili da bi popis stanovništva trebalo sprovesti 2011, poslije donošenja zakona o tom pitanju, i shodno metodologiji Evrostata, statističke agencije Evropske unije.

To podrazumijeva i pitanje etničke, vjerske i jezičke pripadnosti i to pod uslovom da popis iz 1991. bude i dalje osnova za nacionalnu zastupljenost u svim državnim, entitetskim, kantonalnim i opštinskim institucijama zaključno do 2014.

Tihić je ocijenio da na političkoj sceni BiH postoje političari koji istinski žele političku stabilnost i ekonomsku stabilizaciju, ali i oni koji ruše Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. kojim je okončan rat u bivšoj jugoslovenskoj republici, kao i Ustav BiH.

Tihić je na pitanje gdje u toj podjeli spada Silajdžić, odgovorio "u blok koji ruši BiH, jer uporno insistira na isključivim stavovima i politici zasnovanoj na principu onako kako ja kažem ili nikako".

"S druge strane, dogovor u Odžaku je pokazao ko se zalaže za evropsku BiH", rekao je Tihić.

Tihić je kazao da BiH mora graditi dobre domaće i odnose sa susjedima, jer su protekli rat i sukobi u BiH i u regionu pokazali da se ništa ne može riješiti silom.

"BiH je potrebna ekonomska i politička saradnja sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom", zaključio je Tihić. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE