• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Eufor da ostane do gašenja OHR-a"

Eufor u BiH treba da ostane do kraja mandata visokog predstavnika, smatra Rodžer Bato, odlazeći vojni ataše u Ambasadi Velike Britanije.

 "Eufor da ostane do gašenja OHR-a" Izvor: MONDO

Bato smatra da je Eufot potreban da bi visokom predstavniku pomogao u obavljanju poslova.

"Kada visoki predstavnik završi posao ovdje onda možemo razmatrati mogućnost završetka misije Eufora u BiH", kaže Bato u intervjuu za "Nezavisne novine".

Bato, koji je tri godine proveo na funkciju vojnog atašea u BiH, ocijenjuje da će BiH uskoro uspjeti dostići potrebni nivo za ulazak u NATO i ističe da stalni rast izdvajanja za odbranu potvrđuje da postoji ozbiljna želja BiH da uđe u Alijansu.

"Ne mogu govoriti o brzini kojom će se BiH kretati ka NATO. Važno je da svi postavljeni uslovi budu usvojeni, a oni se ne tiču samo odbrane nego i budžeta, pravde i političke podrške uopšte. Ulazak u NATO je, kao što je poznato, dobar znak da zemlja ide ka punopravnom članstvu u EU", rekao je Bato.

On kaže da Velika Britanija i BiH već sada imaju dobru i razvijenu bilateralnu saradnju u odbrambenom sektoru, obuci, treningu i ostalim vidovima vojnih odnosa dvije zemlje i ističe da vjeruje da će se ta saradnja i dalje razvijati.

Bato ističe da je proces reforme odbrane provodi uspješno u BiH, sa značajnim napretkom i napominje da će rješavanje pitanja imovine biti ključno za nastavak reforme u ovoj oblasti.

"Domaće vlasti sada bi trebalo da se fokusiraju na provođenje svih dogovorenih stvari iz reforme odbrane. Ključno za nastavak reforme jeste rješavanje pitanja imovine. Radi se o pokretnoj imovini kao što su oružje i municija, te o nepokretnoj imovini. Kada govorimo o nepokretnoj imovini, problem je što se mnogo ljudskih resursa Oružanih snaga BiH koristi za njeno čuvanje umjesto da ih se koristi za obuku i trening", rekao je Bato.

On smatra da BiH sa izdvajanjem 80 odsto budžeta za plate osoblja, troši previše novca za ove namjene, a za uspostavljanje efikasnih oružanih snaga potrebno je uložiti novac u njihovu obuku, nabavku opreme, infrastrukturu i logistiku.
(Srna).

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE