• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alkalaj krši odluku predsjedništva BiH

Imenovanjem Nevena Kulenovića za ministra-savjetnika u Ambasadi BiH prekršena odluka Predsjedništva BiH.

 Alkalaj krši odluku predsjedništva BiH Izvor: MONDO

Imenovanjem Nevena Kulenovića, šef Kabineta ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja, za ministra-savjetnika u Ambasadi BiH u Beču prekršena je odluka Predsjedništva o nacionalnoj rotaciji u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, pišu "Nezavisne novine" u broju od subote.

Prema informacijama iz MIP-a, ovo je samo jedno u nizu imenovanja kojim se narušava nacionalni balans, jer prema sistematizaciji radnih mjesta to se dešava i u ambasadama u Vatikanu, Velikoj Britaniji, Australiji, Belgiji, Danskoj i Maleziji.

U MIP-u tvrde da se imenovanja diplomatskog osoblja trenutno vrše na bazi usmenih dogovora i u direktnoj su nadležnosti ministra Alkalaja.

Tako je na osnovu rješenja koje je potpisao Alkalaj, Kulenović imenovan za drugog čovjeka u Ambasadi BiH u Austriji, što nije u skladu sa rasporedom pozicija koji je uradila Komisija MIP-a.

Ovaj raspored Komisija je utvrdila u martu, ali on nikada nije usvojen, niti je Predsjedništvo BiH dobilo traženu informaciju o nacionalnoj strukturi.

Predsjedništvo BiH nadležno je za imenovanje ambasadora i generalnih konzula, dok za nižerangirano osoblje rješenja o imenovanju izdaje ministar.

Nina Sajić, savjetnica za spoljnu politiku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, rekla je da će zatražiti informacije o eventualnom kršenju odluke kolektivnog šefa države.

"Sporazum Predsjedništva BiH iz 2003. godine o nacionalnoj rotaciji u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i raspodjeli mjesta na osnovu posljednjeg popisa je obavezujući. Nacionalna struktura po rangu diplomata se mora poštovati i to se usklađuje sa nacionalnošću ambasadora u određenoj ambasadi", navela je Sajićeva.

Ona je dodala da kršenje odluke Predsjedništva povlači odgovornost te da će Radmanović pokrenuti inicijativu i da Predsjedništvo razmatra načine i kriterijume imenovanja otpravnika poslova u nekim ambasadama.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE