• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američke vlasti štite zločinca?

Vlasti SAD godinama odbijaju da izruče Almaza Nezirovića, stražara u logoru za zatočene srpske civile u Derventi 1992. godine!

 Američke vlasti štite zločinca? Izvor: MONDO

Američke vlasti već godinama odbijaju da izruče Almaza Nezirovića (49), ozloglašenog stražara u logoru za zatočene srpske civile u Derventi 1992. godine, pozivajući se na sporazum o ekstradiciji između Kraljevine Srbije i Amerike iz 1901. godine, koji ne poznaje pojam ratnih zločina, potvrđeno je Pressu RS u Ministarstvu pravde BiH.

Pomoćnik ministra pravde BiH Nikola Sladoje ističe da Amerikanci tvrde da je jedna od prepreka za Nezirovićevo izručenje činjenica da protiv njega nije podignuta optužnica, već on ima "samo" status osumnjičenog.

"Jedini izlaz jeste da se protiv Nezirovića podigne optužnica, što bi moglo da stvori uslove da se pokrene novi zahtjev za ekstradiciju" kaže Sladoje. Međutim, u dobojskom tužilaštvu tvrde da po Zakonu o krivičnom postupku ne mogu da završe istragu sve dok Nezirovića ne saslušaju tužioci jer on mora da se izjasni o izjavama svjedoka.

Nezirović je bio pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i ostao je upamćen po besomučnom mučenju zatočenih srpskih civila i iživljavanju nad njima u logoru Rabić kod Dervente u proleće 1992. godine, a postoje informacije da je to isto činio i u drugim logorima na području Dervente i Bosanskog Broda.

Haški tribunal je još prije četiri godine ocijenio da postoje vjerodostojni dokazi koji upućuju na sumnju da je Nezirović umiješan u mučenje zarobljenih Srba. Još 2004. godine Tribunal je Okružnom tužilaštvu u Doboju dostavio ovaj predmet pod šifrom „A". Ta šifra označava predmete za koje ima dovoljno dokaza za vođenje krivičnog postupka.

Istraga o Nezirovićem zlodelima pokrenuta je na osnovu svedočenja 22 logoraša, koji ga terete da ih je, zajedno s drugim pripadnicima HVO-a, prebijao i mučio na namonstruznije načine.
"Lično ih je tukao rukama, nogama, kundakom, palicama... Tjerao ih je da se skidaju goli i da stavljanju jedan drugom nos u čmar, hodaju na kolenima, jedu travu po kojoj su drugi zatvorenici morali da mokre" navodi se u dokumentu iz istrage koji je u posedu Pressa RS.

Međutim, uprkos tome, ali i ličnom priznanju medijima da je tokom rata tukao zatvorenike, Nezirović je ostao nedodirljiv. U ispovjesti medijima čak se i pohvalio da mu sudovi u BiH ne mogu ništa jer ga štiti američki pasoš!

Nezirović živi potpuno bezbrižno u gradiću Raonake u državi Virdžinija, dok mnogi srpski logoraši ni danas ne mogu da se oporave od njegovog terora.

Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde BiH, kaže da je država učinila sve da Nezirović izađe pred sud i odgovara za svoje zločine. Sladoje ističe da je vlastima SAD još 2004. godine upućen zahtjev za izručenje Nezirovića, što je jedini takav slučaj u istoriji posleratne BiH. Međutim, američka administracija je, prema njegovim rečima, odgovorila da neće da izruči Nezirovića, bez obzira na to što ga čak 22 logoraša iz kazamata HVO-a u Derventi i Bosanskom Brodu terete da ih je mučio na najbizarnije načine!

"Amerikanci tvrde da njegovo izručenje nije moguće jer je na snazi taj stari sporazum o ekstradiciji između Kraljevine Srbije i SAD-a, koji u to vreme i nije poznavao pojam ratnih zločina! Taj ugovor u svoje zakonodavstvo kasnije su preuzele obe Jugoslavije i SFRJ, a poslije devedesetih nije rađena ratifikacija međunarodnih ugovora tako da je taj akt još na snazi ", kaže Sladoje.

Izvori upućeni u istragu tvrde da je Americi nedavno ponovo prosleđen dopis Tužilaštva u kojem se podseća da je Nezirović osumnjičen za ratne zločine počinjene prije nego što je stekao američko državljanstvo i da zbog toga ne vrede argumenti da ga štiti pasoš SAD-a!

"Poslije ovog dopisa, američka strana poručila je da će preispitati zahtev za izručenje Nezirovića, ali povratnu informaciju dokle je stigla u tome još nije prosledila Tužilaštvu" , kažu sagovornici Pressa RS. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE