• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH kandidat EU za godinu dana

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da BiH već za godinu dana vidi kao kandidata za EU.

 BiH kandidat EU za godinu dana Izvor: MONDO

"Mislim da moramo postati kandidati zajedno sa našim susjedima i ako neko u Evropi i kod susjeda ovdje razmišlja da BiH može da zaostane na tom putu, u kandidatskom smislu, taj se vara, jer to onda stvara posebne probleme ne samo u BiH nego i u regionu i u Evropi", naglasio je Radmanović.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa ocijenio da BiH može i mora brže da korača prema EU.

"Ponekad sami sebe usporavamo, a ponekad predstavnici međunarodne zajednice koji, čini mi se, još uvijek nisu shvatili gdje su kočnice na ovom putu. Sve je to moguće bolje raditi ukoliko imamo potpune dogovore unutar BiH, što nije uvijek prisutno", naglasio je Radmanović.

Prema njegovom mišljenju, BiH će nakon naredne sjednice Savjeta za implementaciju mira brže ulaziti u realizaciju prihvaćenih obaveza.

On je rekao da je nakon njegovog preuzimanja funkcije predsjedavajućeg, pravi i jedini suštinski prioritet u radu Predsjedništva ispunjavanje obaveza BiH na putu ka EU.

"Predsjedništvo nema direktne nadležnosti kada je u pitanju put prema EU. Taj posao izvršava Savjet ministara, ali Predsjedništvo ima mogućnosti da kroz korištenje svojih ustavnih ovlaštenja pomogne na izvršavanju tih zadataka i mislim da ćemo na tome raditi", objasnio je Radmanović.

On je rekao da BiH ponekad ostavlja loš utisak u svijetu zbog neslaganja unutar Predsjedništva i to je, kako je rekao, dio prirode i razlika u BiH, kao i dio sukoba koji proizlaze iz razlika na domaćem tlu.

"Koliko god radimo kvalitetno, dobro, koliko god se dogovaramo, to možemo da poremetimo raznim različitim istupima u javnosti, pogotovo van granica BiH. I to nam se često dešava i onda ljudi koji ne vode svaki dan računa o BiH u svijetu, kada čuju različite izjave, različite pristupe, ne mogu da shvate šta se ustvari dešava. I sasvim logično počinju da razmišljaju loše o BiH", konstatovao je Radmanović.

On je ocijenio da sporazum koji su postigli lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA u Odžaku 8. novembra, između ostalog, pokazuje prevazilaženje nacionalističkih retoričkih sukoba u BiH, na koje su, kako je rekao, iz Brisela opravdano upozoravali.

"Sporazum koji su lideri tri političke partije potpisali pokazuje prevazilaženje retoričkih sukoba i otvara optimizam u BiH. Prirodno, treba više političkih partija i lidera da se uključi u to da bi sve funkcionisalo kako treba", ocijenio je Radmanović.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE